Польщі - країна, яка у важку для України хвилину підставила своє сусідське плече, і прийняла мільйони біженців, зокрема українських жінок і дітей. Поляки та їхня влада намагалися і продовжують максимально підтримувати українців - і морально, і фінансово через виплати. І нещодавно польська влада заявила про готовність підвищити виплати на українських дітей.

Докладніше про збільшення виплат для українців у Польщі інформує Обозреватель.

Повідомляється, що згідно із заявою голови правлячої у Польщі партії Ярослава Качинського, виплати для українців з дітьми збільшаться з 500 злотих (4430 грн) до 800 злотих (понад 7000 грн) на місяць. Польська влада планує перезапустити програму "Сім'я 500+" та підвищити виплати за нею вже з 1 січня 2024 року. Таким чином, розмір щомісячних виплат на дітей збільшиться на 300 злотих (понад 2500 грн). Цей вид виплат суттєво допоможе українцям, які разом із дітьми втекли від війни до Польщі.

Важливо сказати, що польська програма виплат допомоги "Сім'я 500+" доступна як для українців, так і для поляків, і умови оформлення виплати залишаться незмінними, як і назва програми. Згідно з умовами, виплати за програмою "Сім'я 500+" нараховуються на кожну дитину, у тому числі українську, віком до 18 років. Програмою передбачено щомісячні виплати в 500 злотих.

Для подання заявки на виплати українцям необхідно надати документ, який би підтверджував законність перебування на території Польщі. Це може бути карта проживання з позначкою "доступ до ринку праці", номер PESEL з позначкою UKR, вид на постійне проживання або рішення про надання статусу біженця.

Виплати за програмою "Сім'я 500+" здійснюються щомісяця, доки українська родина перебуває у Польщі. У випадку, якщо сім'я планує виїхати з країни разом з дітьми, обов'язково потрібно повідомити про це орган соціального страхування ZUS, інакше виплати продовжать надходити на рахунок у польському банку, і це може призвести до штрафів і пені, оскільки за межами Польщі виплати не виробляються.

Читайте також:

Дорожче за червону ікру: які зараз ціни на черешню. Тепер цю ягоду дозволить собі не кожен

Додаткова тисяча: хтось отримає червневу пенсійну надбавку. Роз'яснення

Перший штраф – 50 тисяч, а потім заберуть машину. Українських водіїв попередили про небезпеку