Православне свято 18 травня – день пам'яті святої великомучениці Ірини Македонської.

Відомо, що Ірина була дочкою імператора Ліцинія, який побудував для єдиної дитини палац і найняв мудреця, щоб той дав їй гідну освіту. Імператор був язичником, а мудрець сповідував християнство, тому він потай почав розповідати дівчині про всі чудеса, створені Господом.

Після цього Ірина почала сміливо проповідувати віру у Христа. За це її зазнавали образ та мук. Але кожне нове випробування призводило до Ісуса людей, які бачили, як катування оберталися чудесами. Понад 10 тисяч язичників прийшли до Бога завдяки невинній діві.

Коли Ірина дізналася, що невдовзі помре, вона замкнулася в печері. Через три дні її відкрили, але дівчат усередині не виявилося. Люди зрозуміли, що вона піднялася на небо.

Народне свято 18 травня називається Арина Рассадниця чи Капустниця.

З давніх-давен люди вірили що уві сні, який здасться в ніч на 18 травня, потрібно звернути особливу увагу на слова, які були особисто вимовлені або іншими людьми. Такі слова можуть стати підказниками у складних ситуаціях.

Що можна робити у церковне свято 18 травня

Згідно з давньою традицією 18 травня на городі висаджують розсаду капусти і займаються грядками. До речі, за старих часів вважалося, що розсаду капусти на грядки повинна висаджувати тільки жінка, причому на самоті, інакше посадки можуть наврочити.

А ось чоловікам 18 травня було заборонено виходити на город - вважалося, що тоді рослина буде цвісти, але не плодоносити.

По краях грядки або городу садили кропиву, тому що ця рослина, за повір'ям, відганяє злі сили.

А щоб кури пізніше не виклювали розсаду, під час її висадки намагалися не їсти хліб.

Що не можна робити у церковне свято 18 травня

У день Арини Розсадниці не можна скаржитися на життя, проблеми та долю - оскільки вона взагалі може від людини відвернутися.

Заборонено пліткувати і розпускати чутки - болітимуть зуби, а на губах з'явиться застуда.

Не можна, щоб удома було брудно, одяг чи взуття було брудним, щоб не "внести" бруд у своє життя

Самотнім дівчатам не можна ходити в гості до вдів та дорослих родичів, які не мають чоловіка чи дружини, інакше на довгий час можна виявитися незатребуваною, ніхто заміж не візьме.

Не можна 18 травня переступати через пні та повалені дерева, що лежать біля будинку чи городу. Вважалося, що вони там неспроста: захищають від нечистої сили.

Після заходу сонця не рекомендується виходити на вулицю, тому що нечиста сила цієї ночі не спить, бродить по окрузі, може причепитися і почне всіляко шкодити.

Також у цей день не можна залишати брудний посуд, особливо на ніч, оскільки в будинок може проникнути нечиста сила, після чого сімейний лад почне руйнуватися.

Небажано готувати капусту та огірки – до неврожаю.

Прикмети цього дня говорять про погоду та врожай:

  • якщо хмари йдуть із півдня на північ, буде дощ;
  • Негода та дощі у цей день - до хорошого врожаю хліба;
  • квіти на черемсі – чекайте швидкого похолодання;
  • побачити блискавку - до гарного врожаю капусти;
  • перестали щебетати птахи – до грози;
  • у воді купаються гуси – настане тепло.

Поливаючи город та сад, спостерігали: якщо вода швидко пішла в землю, літо буде посушливим, якщо стоять калюжі – мокрим.

У четвер, 18 травня, іменини відзначають власники таких імен: Адріан, Яків, Аріна, Ірина.

Народжені у цей день мріють зробити світ кращим, при цьому не трясають повітря марними висловлюваннями та скаргами на несправедливість, а намагаються почати з себе, наставляють своїх близьких на правильний шлях. Відповідально ставляться до себе та оточуючих людей, до своєї роботи та захоплень.

Читайте також:

Паніка у Кремлі: Пісків почав загрожувати через далекі безпілотники, які отримає Україна

Вилітали секретні спецрейси: у мережі з'явилися деталі нападу Лукашенка

Готуємо гаманці: тарифи на світ перерахують. Скільки заплатимо