Всі українці п ам'ятають, як у жовтні 2022 року вартість яєць в Україні била рекорди й за досить невеликий проміжок часу вони подорожчали одразу вполовину. Зараз ситуація вирівнюється й після Великодня цей продукт харчування почав стрімко дешевіти.

Так, Державна служба статистики оприлюднила дані про середні споживчі ціни на товари та послуги в Україні у квітні та травні 2023 року. Таким чином, яйця подешевшали на 8,4% до 57,8 гривень за десяток у квітні, та до 44 грн у травні.

За словами аналітика "Українського клубу аграрного бізнесу" Максима Гопки, до середини літа ціна на яйця може ще просісти на 15%. Про це пише ТСН.

"Поголів’я курей-несучок поступово відновлюється і з потеплінням та збільшенням світлого дня витрати на електроенергію знижуються, що суттєво вплине на собівартість продукту", - розповів Максим Гопка.

Експерт також додав, що важливими факторами для подальшого скорочення цін виявиться нарощення поголів’я курей-несучок, збільшення пропозиції від приватних господарств, тепла погода та стабільність цін на корми.

Своєю чергою експерт з птахівництва та співробітник НААН Олег Катеринич прогнозує, що влітку за одне яйце доведеться платити десь 2,5–3 гривні.

"Традиційно влітку вартість яєць знижується на 30–50% порівняно з початком весни. Хоча тиждень тому відпускна ціна з птахофабрик вже коливалася десь близько 3 гривень", - розповів він.

За даними порталу "Мінфін", цього місяця подешевшали курячі яйця "Квочка" (10 шт) та "Ясенсвіт" (18 шт).

Читайте також:

ПриватБанк попередив українців щодо грошових переказів

Понад 30 тисяч гривень: українців уже кличуть до Польщі на заробітки. Скільки і за що платять

Не пропустіть виплати: українцям почали нараховувати "літню соціалку". Хто отримає