На тлі розмов про можливу серйозну хворобу Олександра Лукашенка, який ось уже 5 днів публічно не з'являвся, не дивно, що в суспільстві багато хто обговорює, що відбуватиметься в країні у разі його раптової смерті.

Так, згідно з білоруським законодавством, у разі смерті президента є два сценарії того, що відбуватиметься далі:

  • якщо Олександр Лукашенко помре з природних причин, то до нових виборів його обов'язки виконуватиме речник верхньої палати парламенту. Нині цю посаду обіймає Наталія Кочанова.
  • якщо ж Олександр Лукашенко помре насильницькою смертю, то в Білорусі негайно буде оголошено надзвичайний чи військовий стан. Під час НП буде обмежено пересування громадян, на вулицях побільшає силовиків, мітинги та страйки опиняться під забороною. А ось влада знову таки опиниться в руках Наталії Кочанової.

А ось екс-працівник СБУ Іван Ступак вважає, що у разі смерті самопроголошеного президента РБ його авторитарний проросійський режим впаде, оскільки КДБ Білорусі не зможе втримати його режим і розпочнуться масові протести.

"КДБ (Комітет державної безпеки) у Білорусі – це локальна сила. Проте, цікаво, наприклад у Румунії: коли режим Чаушеску почав рватися по швах – за шість днів режим впав, а президента розстріляли. А їхня спецслужба, яка була більшою за розмахом , ніж КДБ, не змогла втриматися проти масових заворушень. Якщо будуть протести серед білорусів, і якщо до них ще й приєднаються люди з полку Кастуся Калиновського, які воюють зараз за Україну, то я впевнений, що ситуація в Білорусі швидко зміниться", – каже Ступак.

Читайте також:

Вперше за 29 років: Лукашенко зник одразу після поїздки до Путіна. Ніхто не знає, куди його вивезли

Зі здоров'ям Лукашенка все дуже погано, Путін уже всерйоз боїться його втратити. Що пишуть ЗМІ

"Він був разом із нами": у Путіна пояснили, чому Лукашенко раптово зник після параду