Влітку в Україні очікується зниження цін на м'ясо, яйця та овочі, а також зерно. Однак, не варто очікувати на істотне падіння цін у цих категоріях товарів.

Докладніше про це інформує Обозреватель, посилаючись на заяву директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрія Лупенка.

На думку експерта, ціни на овочі почнуть знижуватися лише після того, як на ринок надійде продукція нового врожаю, що зазвичай відбувається у червні-липні. У той же час зростання цін на овочі викликане не тільки скороченням пропозиції, а й збільшенням попиту на овочі.

"Зараз зростання 17% по овочевій групі. Огірки, помідори збільшення ціни в 2-3 рази. Навряд чи буде суттєве зменшення цін на них. Ранні овочі в основному тепличні, а ті, що надходять з півдня, не становлять їм конкуренцію, їх мало. І впливу на ціни з боку овочів відкритого ґрунту поки що немає”, – резюмував Лупенко.

Одна з причин високих цін на овочі та інші сільгосппродукти – це їхнє вирощування у зоні бойових дій. Це збільшує вартість виробництва та, відповідно, кінцевої ціни продукції.

Таким чином, очікується, що ціни на м'ясо, яйця та овочі в Україні будуть перебувати на відносно стабільному рівні, а зниження цін на м'ясо, яйця та овочі матиме контекстуальний характер і відбуватиметься лише за певних умов, наприклад, надходження нового врожаю.

Читайте також:

Новий тариф на електроенергію: скільки платитимемо за світло. Названі суми

Київстар підвищив ціну чергового тарифу: скільки українці платитимуть із травня

Перевіряйте платіжки: яким має бути тариф на газ у травні