Ніхто не заперечуватиме, що вирощування помідорів неймовірно популярне серед городників. При цьому кожен дачник має свої секрети, як отримати найсмачніші і солодкі плоди помідорів. І без пасинкування тут не обійтися.

Мало хто знає, але у природі томати – багаторічники. Спочатку всі свої сили вони витрачають на нарощування коренів і достатньої зеленої маси, а плодоношення приступають вже пізніше.

Саме тому в однорічній культурі помідорам необхідне пасинкування, як спосіб стимулювання плодоношення.

І справді, щоб отримати великий урожай помідор, важливо вчасно сформувати кущ, видаляти пасинки та нижнє листя, а також вибрати оптимальну кількість пагонів.

Пасинки знижую врожайність томатів, оскільки забирають поживні речовини. Якщо їх не видаляти, про великі помідори можна і не мріяти.

Для чого на томатах видаляють пасинки:

  • перерозподіл поживних речовин із нарощування зелені на зростання плодів. Рослини не витрачають сили на непотрібне зростання, а віддають їх на плодоношення.
  • збільшення кількості плодів . За сезон кущі здатні наростити більше сотні пасинків, кожен із яких відсуває терміни плодоношення.
  • підвищення якості помідорів Чим більше одночасно дозріває плодів на кущі, тим більше харчування необхідне рослині. При дефіциті вологи та речовин плоди виростають дрібними, із посереднім смаком.
  • поліпшення освітленості . Численні бічні пагони сильно загущають кущ, приховуючи плоди від прямих сонячних променів. Такий урожай довше назріває, а смак помідорів – гірший.
  • збільшення провітрюваності кущів помідорів. Найбільш поширена причина грибкових та бактеріальних захворювань – недостатня продувність рослин. Серед густої зелені залишаються краплі вологи – саме вони й стають живильним середовищем для суперечок та мікроорганізмів.

Найкраще видаляти пасинки, коли вони знаходяться в маленькому стані, приблизно коли він досяг довжини 4-5 см. Пасинки можна виламувати вручну або зрізати садовим інструментом.

Пасинкувати помідори потрібно регулярно, раз на тиждень. Якщо бічний втечу видалити в повному обсязі, а залишити після нього пеньок висотою 2-3 див, то поява нового пасинка на кущі помідор станеться пізніше.

Пасинкувати помідори потрібно лише у суху, сонячну погоду. Так ранка, що утворилася дома зрізу, швидше затягнеться і стане джерелом зараження інфекцією всього куща помідор.

"Зверніть увагу, що пасинки ростуть дуже швидко, тому потрібно раз на 3-5 днів і прибирати непотрібні відростки", - радять досвідчені дачники.

До речі, якщо пасинки помідорів, які виросли на 8-10 сантиметрів, поставити у воду, то вони дуже швидко пустять коріння, після чого їх також можна висадити на грядці. У воду бажано додати трохи вугілля.

Читайте також:

Вони вас здивують красою: що зробити, щоби троянди на ділянці пишно цвіли все літо

Не поспішайте викидати: як відновити орхідею і змусити її пишно цвісти

Секрет наших прадідів: як відлякати від картоплі колорадських жуків. Хімікати не потрібні