Мінімальна зарплата в Польщі – 30,2 тис. грн. Стільки отримує левова частка українських заробітчан. Для сусідньої держави це невелика сума, але для України – значна. Якщо в Україні таку суму можуть отримувати кваліфіковані спеціалісти, то в Польщі на цю суму претендують різнороби, збирачі врожаю. Як розповідає Анна Джоболда, директорка департаменту рекрутації Gremi Personal, мийнику посуду в сусідній державі пропонують 33 тис. грн на місяць. У великих українських закладах громадського харчування такі працівники отримують лише 8-12 тис. грн.

Наразі військовозобов'язані чоловіки законно не можуть виїхати на заробітки, але після перемоги така можливість з'явиться. Демографи вже говорять про можливу проблему: замість повернення жінок та дітей додому до них за кордон можуть виїхати чоловіки. І якщо умови роботи в Україні значно поступатимуться тому, що пропонують польські роботодавці, ймовірно, кількість таких українців буде значною.

Наталія Слинько, представниця grc, розповідає: українські роботодавці не мають можливості пропонувати такі самі умови, як і в Польщі. Ймовірно, уникнути збільшення трудової міграції буде складно. Однак є і позитивний сценарій: кількість українців, які повернуться з-за кордону, може бути значно більшою, ніж кількість тих, хто поїде після появи такої можливості.

Останнє опитування показує, що в Україну не планують повертатись близько 45% біженців із Польщі. "Багато хто вже адаптувався в Польщі, влаштувався на роботу і віддав дітей до польських шкіл", – пояснює Джоболда. Зараз відбувається традиційне зростання кількості вакансій, що пов'язано з появою сезонної роботи (ресторани, готелі, поля). І порівняно з 2022 роком зарплати на таких роботах у середньому збільшилися приблизно на 10%.

До чого призведе можлива міграція після закінчення війни:

  • українським роботодавцям доведеться підвищувати зарплати для того, щоб утримати в Україні працівників;
  • конкурувати за висококваліфіковані кадри практично неможливо;
  • можливий дефіцит ринку праці, що також стримуватиме зростання бізнесу.

Читайте також:

Оце сюрприз: виявляється, на потяги Укрзалізниці можна оформити 10% знижки. Але не всі цим користуються

Податки на квартиру: українців попередили про важливу дату. Що потрібно знати

Порядок денний можуть вручити через родичів: юрист розповів головні нюанси