Полуниця – це ягода, яку люблять та вирощують більшість українських садівників. Але щоб стабільно отримувати багатий урожай щосезону, потрібно знати правила вирощування цієї культури.

Отже, успіх великого врожаю полуниці полягає у правильному догляді за полуницею.

Так, полуниця любить легкі чорноземні чи піщані ґрунти. При цьому врожай буде не таким багатим, якщо посадити полуницю на піщанику, торф'яному, глинистому грунті, а також у низині. До речі, місць, де довго коштує вода, варто уникати.

А ще землю під полуницею рекомендується регулярно розпушувати, щоб забезпечити доступ кисню до кореневої системи.

Дуже важливо не саджати полуницю після пасльонових культур, а ось там де зростала цибуля, часник, культури сімейства хрестоцвітих, полуниця чудово росте.

Друге правило щедрого врожаю полуниці – правильна посадка. Так, кожен кущ полуниці має обдуватися з кожного боку, тому важливо не допускати густоти між кущами полуниці. При посадці куща полуниці потрібно дивитися, щоб коріння не загиналося, для цього їх обрізати, залишивши 7-8 см. Намагатися не закопати нирку, вона повинна бути вище або на одному рівні з поверхнею землі.

Полуницю необхідно поливати щотижня і робити це потрібно рано-вранці, використовуючи теплу воду. Якщо ж перестаратися в цьому питанні, то у полуниці почнуть гнити коріння. До появи перших кольорів допускається верхній полив, але як тільки рослина зацвіла його варто поливати під корінь.

У перший рік зростання слід обрізати всі вуса і залишати не більше чотирьох плодоніжок. Від цих маніпуляцій рослина тільки зміцніє. Ніколи не робіть це руками, тому що можна пошкодити рослину, краще взяти ножиці або секатор.

Добрива вибираємо із вмістом фосфору та калію. Також можна використовувати органіку. Удобрювати азотом краще восени, трьох підживлень буде достатньо.

Щоб уникнути поїдання ягід слимаками, потрібно навколо куща насипати ялинової хвої чи товченої яєчної шкаралупи. З рештою шкідників слід боротися до того, як кущі зацвітуть.

Збирання врожаю проводити вчасно. Не можна допускати гниття ягід. Зривати полуницю треба зі стеблом.

У середині жовтня полуницю необхідно підготувати до зимівлі. Для цього потрібно обрізати все листя і накрити кущики соломою, сухим листям або мішковиною, щоб рослина взимку не вимерзла.

Читайте також:

На дачі більше не буде комарів: які рослини потрібно висадити біля будинку

Коли чекати на масовану ракетну атаку: українців попередили про удар

У мережі показали найтовстішого кота у світі: він важить як дитина

Вже не знають, як лікувати: у Росії розповіли про напад Путіна, основні ліки не діють