Сьогодні, 12 травня, у Православній церкві відзначається пам'ятна дата на честь 9-ти мучеників із Кізика, які жили в III столітті, і відомих своєю хоробрістю у протистоянні римській владі та гонінням на християн.

Докладніше про 12 травня інформує сайт ТСН.

Дев'ять чоловіків під іменами Феогнід, Руф, Антипатр, Феостих, Артем, Магн, Феодот, Фавмасій і Філімон були у вірі міцні й не поступилися своїми переконаннями навіть перед страшними муками, влаштованими імператором Діоклетіаном, які є частиною кривавих гонінь на християн. Мучеників посадили в холодну кару, змушуючи працювати голими в глибокій зимі. Але це не зупинило їхню віру в Бога і не зламало духу.

Незабаром імператор Діоклетіан вирішив вжити рішучих заходів проти непокірної групи християн і наказав привести мучеників до нього на суд. Вони були зазнані жорстоких тортур і побиття, а потім засуджені до страти, через обезголовлення. Однак дев'ять мучеників не занепали духом, залишалися міцними у своїй вірі, навіть тоді, коли ціна за це була настільки високою. Після смерті їхні мощі вважалися нетлінними, і вони стали об'єктом істинного шанування з боку віруючих.

Що заборонено робити 12 травня

1. Не можна ділитися своїми планами з жодною людиною, оскільки прикмета свідчить, що де вони здійсняться. Це пов'язано з тим, що 12 травня мощі святих заступаються таємниці та скритності.

2. Не можна занурюватися з головою у водойму, тому що водяний може потягнути на дно. У віруваннях українського народу водяний – це дух, який населяє водні простори та може нашкодити людям. Тому 12 травня потрібно бути особливо обережним і не наражати себе на ризик.

3. Краще перенести генеральне прибирання на інший день, тому що через нього 12 травня можна посваритися з близькою людиною. Ця прикмета пов'язана з тим, що на згадку про святих мучеників не слід виконувати важких чи домашніх робіт.

Народні прикмети та традиції 12 травня

Крім заборон, у день 12 травня також існують народні прикмети, які можуть допомогти передбачити погоду та долю. Тож якщо 12 травня сильний вітер, то можна очікувати зливи. Якщо багато зірок на небі вночі, то буде хороший урожай. А якщо літають хрущі, то буде посушливе літо. Також є віра, що спекотна погода 12 травня може віщувати холодну погоду наприкінці травня.

Читайте також:

Від тисячі до трьох: як отримати матеріальну допомогу від держави. Інструкція

Нарешті йдуть холоди: синоптик розповіла, коли почнеться справжнє травневе тепло

Дуже напружені дні: астролог розповіла про небезпеку, назвавши регіони, які під загрозою