Усі вже помітили, що в Україні неймовірно злетіли ціни на молочку, порівняно з минулим роком. Так, наприклад, вершкове масло коштує 386,88 грн. за кг, і це на 43,94 грн. більше (+11,4%) порівняно із травнем 2022 року. Ось тільки дорого не означає якісно.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяТак стало відомо, що в Україні продають вершкове масло, яке на 100% є фальсифікатом. Про це свідчать результати перевірок Держпродспоживслужби . Багато таких продуктів потрапляють на полиці через недостатній контроль відповідних органів. Як зазначили фахівці, в Україні у різних сегментах ринку кількість фальсифікованої олії становить від 20 до 80%.
При цьому перевірити олію в домашніх умовах майже неможливо. Для цього потрібно зробити лабораторний аналіз.
Проте експерти називають кілька порад, які можуть допомогти розрізнити неякісний товар.
По-перше, слід звертати увагу на вартість олії. Якщо ціна становить менше ніж 50 грн за 200 грам, то можна стверджувати, що це підробка.
По-друге, молочний жир швидко твердне. Якщо масло м'яке, його не виходить розрізати ножем або продукт неправильної форми, то однозначно можна стверджувати - це фальсифікат, або він неправильно зберігався. І в першому та в другому випадках купувати такі товари не треба.
Також часто люди зустрічають фальсифіковану олію на ринках або в інтернеті, оскільки там вона часто продається під маловідомими торговими марками. Слід пам'ятати, що олію, як і інші молокопродукти, не можна надсилати поштою, оскільки вона може зіпсуватися.
Як розповів професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів НУБіП Олександр Савченко журналістам, головна та найчастіша фальсифікація олії – додавання рослинного жиру до продукту.
"Молочний жир корисний, у всіх аспектах він потрібен, але він дорогий, він дорожчий, ніж рослинний. А ось рослинний жир, зокрема найдешевший зараз – пальмовий, його зазвичай і додають у продукт. Тут є дві сторони. З одного – обман. покупців, бо продукт має коштувати дешевше, а з іншого – продукт стає неякісним”, – зазначив Савченко.
Якщо викласти на тарілку неякісне масло (до якого додали пальмовий жир), то навіть за кімнатної температури воно почне розтікатися. І для того щоб консистенцію зробити таку, як у вершковому маслі, застосовується спеціальна теплова обробка і зазвичай обробляють цей жир при температурі понад 220 °C. Тому утворюються речовини, які можуть завдати шкоди здоров'ю.
Читайте також:
Чоловіки будуть божеволіти: рецепт пиріжків з багету "Лєнива дружина"