Громадяни, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, мають право на дострокове призначення пенсії із зменшенням пенсійного віку на 1-13 років.

Докладніше про це інформує сайт Факти та коментарі.

Повідомляється, що відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" тривалість страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, зменшується на кількість років зменшення пенсійного віку, при цьому страховий стаж не може бути меншим за 15 років.

Розмір пенсії за віком для громадян з урахуванням зменшення пенсійного віку обчислюється за загальними правилами та залежить від тривалості страхового стажу та величини заробітної плати.

Особам з інвалідністю, отриманої внаслідок Чорнобильської катастрофи, пенсії по інвалідності призначаються у розмірі відшкодування фактичних збитків із заробітку за роботу у зоні відчуження у період з 1986 по 1990 роки або із заробітної плати, визначеної з п'ятиразового розміру мінімальної.

З 1 березня 2023 року мінімальні розміри пенсій по інвалідності не можуть бути нижчими:

- для І групи – 8187,48 грн;

- для ІІ групи – 6549,98 грн;

- для ІІІ групи та дітей з інвалідністю – 5048,95 грн.

До державних пенсій за віком чи інвалідністю встановлюється додаткова пенсія, розмір якої залежить від належності особи до відповідної категорії постраждалих.

Так, особам, що належать до першої категорії серед учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та мають інвалідність 1, 2 або 3 групи, призначається додаткова пенсія розміром від 170,82 до 474,5 гривні, а іншим особам з інвалідністю, у яких встановлено причину зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою — від 113,88 до 341,64 гривні.

Така додаткова допомога допомагає забезпечити потрібним рівнем життя людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, і завдати хоч якоїсь компенсації за заподіяну їм шкоду.

Читайте також:

На тисячу гривень більше – пенсіонерам виплатять додаткові гроші. Хто у списку

Податок на городи: хтось може не платити гроші. Підписано важливий закон

Ціна встановлена ​​на весь рік: скільки українці платитимуть за газ у своїх квартирах