У Гаазі відбулася унікальна судова справа, пов'язана з донорством сперми. Чоловік, відомий під ім'ям Джонатан, став біологічним батьком щонайменше 600 дітей завдяки активному донорству. Проте суд втрутився у ситуацію, заборонивши подальшу донорську діяльність Джонатана.

Докладніше про це інформує сайт Факти та коментарі.

Десятки сімей у різних країнах світу вже використовували послуги Джонатана для штучного запліднення. Але тепер йому в судовому порядку заборонили продовжувати займатися донорством на користь сімей, які вже скористалися його послугами та нових потенційних дітей. Якщо Джонатан порушить судову заборону, йому доведеться сплатити штраф у 100 тисяч євро, що є дуже серйозною сумою.

Більше того, це не перший випадок судового розгляду, пов'язаного із Джонатаном. У 2017 році йому вже було заборонено доступ до клінік у Нідерландах, які займаються донорством сперми, після того, як з'ясувалося, що його сперма була використана десятки разів і породила понад 100 дітей. Тоді Джонатан переїхав до Данії, де зв'язався з клінікою, яка мала клієнтів у всьому світі, і почав надавати свої послуги через інтернет.

Відповідно до законодавства Нідерландів, один донор не може стати батьком більш ніж 25 дітей у 12 сім'ях. Це пов'язано з ризиком, що діти, не знаючи про свою спорідненість, можуть колись випадково вступити в статевий зв'язок або створити родинну родину. Саме тому позов проти Джонатана було подано організацією, яка захищає права дітей донорів, та однією з жінок, яка користувалася його послугами.

Суддя Тера Хесселінк наголосила, що всі пов'язані з Джонатаном батьки раптово виявили, що їхні діти є частиною величезної спорідненої мережі, яка включає сотні зведених братів та сестер. Ніхто з них не давав згоди на такий результат.

Цей випадок став яскравим прикладом того, як донорство сперми може спричинити небажані наслідки для самого донора та членів його розширеної родини.

Читайте також:

Київстар підвищив ціну чергового тарифу: скільки українці платитимуть із травня

Медики намагаються врятувати Петросяна: у нього не витримало серця. Що відомо

"Це око Бога": у небі над Київською областю помітили містичне небесне явище