Сьогодні, 2 травня, церква вшановує пам'ять святого Іоанна – людини, яка жила у XVIII столітті, яка ще в юному віці кинула мирське життя і вирушила на пошуки духовності. Незважаючи на свій молодий вік, Іоан вже тоді розумів, що хоче займатися саме цією справою – пошуком істинного духовного знання.

Детальніше про цей день, його традиції та заборони інформує ТСН.

Святий вирушив до лаври святого Харитона, розташованої поруч із Мертвим морем, яка вважалася найдавнішою обителью в Палестині. Там Іван не тільки прожив багато років, але й досяг неперевершеного рівня духовної освіти, внаслідок чого його прозвали Старопечерником.

Головні заборони 2 травня

  • Не варто вживати алкогольних напоїв. Цей день вважається святим, тому люди намагаються зберігати чистоту та добрі моральні якості.
  • У день пам'яті святого Іоанна бездітним жінкам заборонялося купатися, бо старообрядці вірили, що це може спричинити безпліддя.

Прикмети та традиції 2 травня

Існують і деякі народні прикмети на цей день. Наприклад, якщо вже прилетіли журавлі та ластівки, значить більше не буде морозів. Тепла погода до холодного травня. Якщо 2 травня йде дощ – червень буде спекотним та сонячним. Якщо береза ​​розпушила листя, а клен ще немає – літо буде посушливим, і навпаки.

Читайте також:

Аж до осені: українським водіям тепер буде простіше їздити трасами. Що змінюється

Торкнеться кожного: в Україні підніматимуть тарифи на світ. Вже попередили

"Це око Бога": у небі над Київською областю помітили містичне небесне явище