Всі українці знають, що ранок Великодня починається із крашанок, заведено ними начебто битись. Як стверджують фахівці, дана традиція пішла із Західної України. У змаганнях мала брати участь уся родина і переможець був на весь рік.

"Це символ успіху, символ переможця. Кожного року чекали, хто на наступний рік буде першим", - каже, наприклад, львівський етнограф Галина Олійник

Більшість людей схильні вважати, що дана традиція означає, що добро бореться зі злом. Яйце, яке "побило" всі інші, вважалося найкращим і казали, що воно буде оберігати всю родину. Його зберігали довго і розбивали останнім.

Крім того, існує версія, що наші предки у такий спосіб вітали одне одного зі святом. Цілуватися публічно було непристойно, тож вигадали бій крашанками.

Існувала також легенда, згідно з якою яйце порівнювали з каменем, який закривав вхід до печери, де лежало тіло Спасителя. І саме розбиванням шкаралупи можна було його нібито звільнити з печери. Тож звідси й повір'я: чим більше яєць на Великдень розіб'єш, тим легше і швидше воскресне Син Божий.

Ось кілька порад, як виграти у битві яєць.

  • Потрібно наносити удар першим. Суперник може цього не очікувати.
  • Бити треба лише гострим боком. Так буде ефективніше.
  • Яйце у руці потрібно так тримати, щоб було видно тільки його кінчик.
  • Б'ємо точно, різко і хутко. Тоді все вдасться.

Читайте також:

Починається найпотужніший зорепад: названі дати, коли потрібно загадувати бажання

Ми всі помилялися: яку молитву потрібно прочитати перед тим, як з'їсти паску

Ситуація напружена: що відомо про масштабний потоп під Києвом

Астролог назвав три найнебезпечніші дні квітня: можуть полетіти ракети