У суботу, 15 квітня, на нашу планету обрушиться метеорний потік Ліриди, коли Земля пройде шлейфом комети Тетчера. І для людей утворюється спеціальне "вікно", в яке можна буде побачити на власні очі зорепад і загадати парочку бажань.

Докладніше про це інформує УНІАН.

Метеорний потік Ліриди - один із найдавніших, його спостерігали ще китайці у 687 році до н.е. Ліриди - це дуже швидкі та яскраві метеори, хоч і не такі, як Персеїди. За годину можна побачити до 100 метеорів Ліриди. Цей тип метеорів отримав свою назву від сузір'я Ліри.

До шлейфу комети Тетчера, яка залишить нам метеоритний потік Ліриди, Земля потрапить 15 квітня, а вийде з нього 29 квітня. Тобто спостерігатиме зорепад можна буде протягом двох тижнів, а його пік буде 21 квітня.

Зорепад Ліриди найкраще буде видно у Північній півкулі, в тому числі й в Україні. Цього року спостерігати метеорні потоки Ліриди можна буде за допомогою неозброєного ока – близько 18 метеорів на годину. Найкращий час для спостережень за зорепадом - починаючи з півночі й до світанку.

Спостерігаючи зорепад, варто вибрати місце якомога далі від джерела світла, лежати на спині ногами на схід і набратися терпіння. Місяць не заважатиме спостереженням: 20 квітня настане молодик, тому на небосхилі ми побачимо лише тонкий півмісяць. Очі адаптуються до нічного неба протягом приблизно 30 хвилин, після чого можна буде побачити метеорити, що падають, і загадати бажання.

Читайте також: