Великдень або Воскресіння Христове – одне з найважливіших християнських свят, яке у 2023 році за юліанським календарем припадає на 16 квітня. І вже за кілька годин у храмах зберуться люди на всенічну службу, щоб отримати благословення, а також освятити паску та яйця для святкового столу.

За багатовіковою традицією, після участі у повній Божественній Літургії кожна родина будинку накриває стіл білою скатертиною, прикрашає квітами та зеленими гілками, що символізують нове життя.

Посеред столу треба поставити свічку, а біля неї – паску та інші страви.

Коли вся сім'я, святково одягнена, збереться навколо столу, господар будинку (голова сім'ї) має урочисто запалити свічку на столі та проговорити:

"Христе, світло правдиве, що освітлюєш і освячуєш всяку людину, що приходить на світло! Нехай позначається на нас світло обличчя Твого, щоб у ньому ми побачили світло неприступне. Справи стопи наші для дотримання заповідей Твоїх, молитвами Пречистої Твоєї Матері та всіх святих Твоїх. Амінь".

Потім він каже:

"Молитвами святих Отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас". Під час цього всі творять на собі знак хреста та мають відповісти "Амінь".

Далі вся сім'я разом тричі вимовляє:

"Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що у трунах, дарував життя".

Насамкінець господар будинку вимовляє молитву благословення страв:

"Владико Святий, Отче Вседержитель, Предвічний Боже, благослови нас і цю трапезу, яку ми повинні вжити, щоб, підкріпившись нею, ми могли проповідувати з мертвих воскресіння Твого Єдинородного Сина, а нашого Господа Ісуса Христа, який з Ним благословенний Ти, з пресвятим , і життєдайним Твоїм Духом, нині і завжди, і на віки віків".

Усі відповідають: "Амінь".

Нагадаємо, що великодній сніданок традиційно починається із яйця. Кожен член сім'ї має з'їсти освячене яєчко із сіллю. Потім приходить черга паски і паски – знову кожен з'їдає по шматочку. І вже після цього всі беруться за м'ясні та рибні делікатеси. Дорослі п'ють червоне вино або домашні настоянки.

Читайте також:

Віщі сни на Великдень: у який день вони відбуваються і як їх тлумачити

Магазинний більше не купуйте: рецепт домашнього сиру з кефіру. Діти будуть у захваті

Вирішив підпалити церкву у Страсну п'ятницю: скандал у Львові із мешканцем Закарпаття. Такого ще не було