Останній рік Володимир Путін жив у надії, що його підтримує Китай у його "боротьбі з усім західним світом". Адже Китай – це справжній економічний гігант, передовик технологій та інше, чого так не вистачає Росії у всіх сенсах. Однак "дружба" з Китаєм виявилася пустушкою.

Інститут вивчення війни (ISW) проаналізував реакцію Путіна на всесвітню ганьбу, яка була пов'язана із заявою посла Китаю в Євросоюзі. На прес-конференції китайський посланець наголосив, що Китай не підтримує війну Росії в Україні і не надає підтримки країні-агресору у вигляді зброї чи військової допомоги. Таким чином, Фу Цунь повністю спростував усі заяви Путіна про "безмежні відносини" між країнами, заявивши, що це була "чисто риторична заява".

Путін же намагався показати світовій спільноті, що Росія є "глибоко шанованою світовою державою", яку підтримує Сі Цзіньпін. Але посол Китаю видав справжній стан речей. При цьому Фу Цунь сказав, що Китай не визнає Крим російським, а також не визнає результатів торішніх референдумів, які були проведені на окупованих Росією територіях України.

Китайський "кидок" змусив Путіна усунути акцент співпраці на інші країни. Таким чином, під час урочистої церемонії вручення вірчих грамот главам 17 дипломатичних місій 5 квітня Путін звернув увагу на взаємодію Росії з різними країнами Близького Сходу. Він наголосив на тісній співпраці з Сирією, яка є надійним партнером для Росії і підкреслив успішність взаємодії з Асоціацією держав Південно-Східної Азії (АСЕАН). Зустріч із послами закінчилася на досить напруженій ноті, оскільки Путін не лише критикував послів США та інших країн ЄС, а й зробив висновок, що Захід несе відповідальність за внутрішній конфлікт в Україні. Керівник Росії висловив свою думку, що саме Захід маніпулює Україною та нав'язує їй свою волю.

На додаток, під час урочистої церемонії в Кремлі спостерігалася кумедна ситуація: президент і закордонні посли, що знаходилися в залі, знаходилися на різних кінцях кімнати. Звернувшись до дипломатів, Путін побажав їм усіляких успіхів, вимовляючи слова з виглядом очікування, проте іноземні посоли не відреагували на його промову, доки він чекав на оплески. Не обтяжуючи себе емоційною реакцією, вони продовжували дивитися на церемонію.

Таким чином, становище Росії на міжнародній арені виглядає сумнішим, і поступово репутація та економіка РФ скотитися до рівня третіх країн світу.

Читайте також: