Всі знають, що Повноцінне та збалансоване харчування сприяє підвищенню працездатності та успішності, фізичному та розумовому розвитку дітей та підлітків. Ось і не дивно, що батьки постійно турбуються, чим і як харчується їхня дитина під час навчального дня. Стало відомо, яким категоріям дітей харчування належить не з батьківської кишені.

Так, у ст. 37 закону № 273-ФЗ прописано, що дворазове безкоштовне харчування у шкільництві належить лише учням з обмеженими можливостями чи школярам у складі дітей-сиріт. А ось для інших категорій школярів безкоштовне харчування може передбачатись виключно за рахунок регіональних та місцевих бюджетів.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів, хто з дітей може харчуватися у школах та садах безкоштовно, а хто лише частково оплачуватиме його.

Так, за словами чиновника, право на безкоштовне харчування надається дітям, які навчаються у садках, школах, училищах та коледжах. До них належать такі категорії:

  • діти сироти;

  • діти, позбавлені батьківського піклування;

  • діти з особливими навчальними потребами;

  • діти із малозабезпечених сімей;

  • діти із сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, захисників та захисниць України, осіб, які загинули чи померли внаслідок поранень, каліцтв, контузії або інших ушкоджень здоров'я, отриманих за участю в Революції Гідності тощо;

  • діти-переселенці;

  • мають статус дитини, що постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів;

  • учні навчальних закладів, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також діти, евакуйовані із зони відчуження, ті, що є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи та проживали у зоні обов'язкового відселення.

Крім того, дуже часто місцева влада забезпечує безкоштовне харчування учнів 1 – 4 класів.

Також Горбачов додав, що для батьків, у сім'ях яких росте троє та більше дітей, розмір такої плати зменшили на 50%.

Читайте також:

Залишаєтеся без грошей: на які номери не можна відповідати .

Секрет досвідчених садівників: чим підгодувати вишню, щоби був розкішний урожай .

Скільки коштуватиме великодній кошик цього року: вартість продуктів багатьох здивує .