4 квітня вшановують пам’ять священномученика Василя. Він жив у IV столітті, коли правив імператор Юліан Відступник і зазнав сильних страждань через свою віру. Імператор наказав начальнику міста схопити Василя і мучити його, щодня відрізаючи частину шкіри. Через такі тортури через декілька днів шкіра вже висіла клаптями.

Священномученика Василя так покарали тому, що він звинуватив правителя у відступництві перед Богом та передбачив тому швидку смерть. Зрештою його тіло пронизали залізними прутами і мученик помер.
В народі день 4 квітня називали Василя Теплого. Зазвичай він був теплим і сонячним, за що і отримав свою назву. Предки пекли круглі калачі, які нагадували Сонце, роздавали їх сусідам із побажаннями благополуччя.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна виносити сміття з двору оскільки можна було накликати біду.
  • Не можна прати, адже люди говорили, що за допомогою вивішених у дворі речей у дім може залізти всяка нечисть.
  • Не можна зловживати м'ясними стравами.

Народні прикмети

  1. Якщо при сході сонця з'явилися червоні кола на небі, то рік буде родючим.
  2. Сині хмари по небу пливуть — до тепла і дощу.
  3. Сніг на мурашнику з північного боку зійшов — до теплого і довгого літа. Якщо ж сніг з південного боку мурашника розтанув, то літо буде прохолодне.

4 квітня День Ангела святкують: Василина, Василь, Сергій, Клавдій, Таїсія, Аглая, Поліна, Дарина, Софія.

Читайте також:

Українці аплодують стоячи: дівчина з Маріуполя висловилася про московських церковників. Кирило і Паша "Мереседес" вдавляться