Експерт розповів, чи варто очікувати дефіциту палива на АЗС України через тимчасову відсутність поставок білоруського бензину

Останнім часом можна почути думки, що на українських АЗС може виникнути дефіцит палива через тимчасову відсутність поставок білоруського бензину. Чи варто хвилюватися українським водіям, розповів економіст Олег Пендзін у коментарі виданню ГолосUA.

За словами Олега Пендзіна в українців немає приводу для хвилювань, тому що дефіцит автомобільного палива в Україні не виникне. Він зазначив, що Україна - це досить великий ринок. Якщо хтось з нього йде, то це місце миттєво займають інші учасники.

"Україна це хороший, платоспроможний ринок, за нього виробники борються в конкурентній боротьбі", - зазначив він.

Так, тимчасова відсутність поставок білоруського бензину ніяк не відіб'ється ситуації з паливом в країні. Адже на місце Білорусі прийдуть інші постачальники автомобільного палива.

До слова, напередодні українських водіїв попередили про підвищення цін на бензин і дизельне паливо. Зростання цін пов'язане зі зміною механізму розрахунку середньої вартості палива. Для бензину розрахункові ціни піднялися на 8 копійок (з 24,84 до 24,92 гривень за літр), а для дизпалива на 2 копійки (з 20,89 до 20,91 гривень за літр).

Таким чином з урахуванням націнок ціна бензину на українських АЗС не може перевищувати 29,92 гривень за один літр, а дизпалива - 27,91 гривень за літр.

Також важливо нагадати, що з 15 травня 2021 року в Україні почало діяти держрегулювання роздрібних цін на автомобільне паливо. Згідно з Постановою Уряду націнка на бензин і дизпаливо може досягати 5 і 7 гривень відповідно.