Ніхто не заперечуватиме, що кава - це найстаріший напій на нашій планеті. Ще б пак, завдяки неймовірному аромату, чудовому смаку та ефекту бадьорості, кава придбала мільярди шанувальників у світі. При цьому людству відома величезна кількість рецептів приготування цього напою. Однак, якщо каву приготувати правильно, то вона не тільки надасть сил і підбадьорить, а й розкриється незвичайним букетом.

Наприклад, для приготування кави в турці знадобиться подрібнена кава, вода та турка. І справді, кава в турці, джезві, по-турецьки чи по-східному - один із найстаріших і найвідоміших способів заварювання кави у світі.

важливо!

  • Каву беріть тільки в зернах, причому вони повинні бути свіжими, не більше місяця з дня обсмажування.
  • Кращий сорт для варіння саме в турці – арабіка – він менше гірчить, має сильніший аромат і менш міцний, на відміну від робусти.
  • Кава для приготування в турці має бути найдрібнішого помелу і нагадувати пудру за консистенцією.

До речі, справжня турка має бути мідною зовні та посрібленою всередині. Вся річ у тому, що мідь – відмінний провідник тепла, але при контакті з кислим кавовим середовищем вона починає виділяти небезпечні канцерогени, тому всередині турки обов'язково потрібне захисне покриття.

Пропорції для приготування кави в турці 1:10 (якщо чашка об'ємом 250 мл необхідно взяти 25 г меленої кави).

Додайте цукор та сіль. Не бійтеся, сіль не додасть солоного смаку, вона лише посилить аромат кави. Ретельно перемішайте усі інгредієнти. Далі налийте воду і поставте турку на вогонь.

Коли температура води наблизиться до моменту закипання, не пропустіть момент, коли краї піднімуться, а в центрі залишиться маленька цятка площею з мізинець.

У цей момент необхідно зняти турку з плити.

Далі поверніть турку на вогонь і повторіть цей процес - дочекайтеся підняття пінки, зніміть, заспокойте. Повторіть так чотири рази. Це потрібно для кращої екстракції – процесу, при якому кава віддає свої ефірні олії. Але не допускайте, щоб кава при цьому закипіла - найкраща температура для заварювання кави - 95-96°.

Загальний час заварювання має становити 2–4 хвилини.

В кінці вимкніть вогонь і влийте в турку ложку холодної або крижаної води - це робиться для того, щоб крупинки кави осіли на дно. Зачекайте ще трохи, щоб завершився процес екстракції, одну-дві хвилини. А потім розлийте каву по підігрітих чашках, щоб зберегти її аромат. Чашки можна перед цим просто обдати окропом.

До речі, дуже часто для приготування кави в турці використовують спосіб приготування на піску - його елементарно організувати вдома на кухні, для цього потрібна глибока сковорода із сумішшю піску та солі.

Читайте також: