Слідом за півостровом екологічна катастрофа загрожує і непідконтрольному Донбасу

Минулого року екологи били тривогу щодо ситуації, яка складається на Кримському півострові, проте цього року, схоже, екологічна катастрофа загрожує ще й Донбас, яка в подальшому може перерости в загрозу для всієї центрально-Східної України. Вода, на відміну від Криму, на Донбасі є, проте вживати її небезпечно. Про це повідомляє iнформаційний портал "OBOZREVATEL".

Так, проблема полягає в тому, що кинуті і не законсервовані належним чином шахти Донбасу наповнюються отруєними підземними водами, особливо це стосується шахт, що використовувалися для зберігання небезпечних відходів, такі як "Олександр-захід" в Горлівці, "Юний комунар" в Бунге. Обидві ці шахти заповнені водою на 60 відсотків, всього ж на сході затоплено 39 шахт.

Вода з цих шахт загрожує забруднити не тільки питну воду, а й землю, роблячи її непридатною для сільського господарства. Крім цього, вода виштовхує з-під землі метан, що може стати причиною вибухів і землетрусів.

Всі ці шахти, за заявою експертів, повинні перебувати в сухій консервації, а не у вологій, і воду з них необхідно постійно відкачувати воду, чим влада окупованого Донбасу не займається, підсумком чого стає поступове отруєння питної води.

Надалі ж забруднення загрожує не одному тільки Донбасу, а й центрально-Східній Україні, оскільки Донбас вищий по місцевості, і забруднення йтиме далі на захід. Під загрозою забрудненням водою з важкими металами знаходиться не тільки Сіверський Донець, а й навіть заснована річка України-Дніпро.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українців попередили про позаштатну ситуацію на ЧАЕС.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що експерти поділилися підсумками дослідження радіаційного фону на Донбасі.

Також "Hyser" писав, що міжнародні організації б'ють на сполох з приводу демографічної кризи, що загрожує Україні.