Українцям розповіли подробиці виплати податків за нерухоме майно

Скоро настане момент, коли українцям потрібно буде виплачувати податки за своє житло. Згідно з Податковим кодексом України, платниками податків на нерухомість є фізичні особи та нерезиденти, у яких у власності є житлова або нежитлова нерухомість. Якщо власником нерухомого майна є неповнолітні діти, то податок за них виплачуватимуть батьки або опікуни. Про це повідомляє iнформаційний портал "Укрінформ".

Повідомляється, що якщо житло перебуває у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох громадян, то визначення платників відбувається так:

  • Якщо об'єкт нерухомості знаходиться спільної часткової власності у кількох осіб, то кожен з них виплачує податок за належну їм частину;
  • Якщо об'єкт нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений, то податок платитиме особа, визначена угодою власників або за рішенням суду.

Платити податок потрібно за квартири, площа яких перевищує 60 квадратних метрів, житловий будинок, площа якого становить понад 120 квадратних метрів. Якщо у власності знаходяться різні типи нерухомості, то податок сплачується, якщо їх загальна площа перевищує 180 квадратних метрів. Платити необхідно за кожен квадрат понад норму, однак, якщо площа квартири перевищує 300 квадратів, а площа будинку — 500, то доведеться розлучитися з 25 тисячами гривень.

Податки на нерухомість може встановлювати керівництво міста, проте максимальний його розмір — 1,5 відсотка від мінімалки за кожен квадратний метр понад норму. До першого липня платники повинні надіслати повідомлення про оплату податку на нерухомість, після чого, протягом одного місяця, податок потрібно виплатити.

Якщо затримати штраф на термін до 30 днів, то штраф складе 10 відсотків від суми податку, а в разі затримки платежу на більш ніж 30 днів, то штраф збільшується до 20 відсотків. При закінченні термінів виплати, при неоплаченому податку, на суму податкового боргу буде нараховуватися пеня, яка дорівнює 120 відсотків річних ставки НБУ.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українські банки почали масово блокувати рахунки українців.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Зеленський прийняв рішення про те, щоб повернути в Україну безкоштовне телебачення.

Також "Hyser" писав, що у Верховній Раді прийняли рішення про те, щоб істотно підвищити заробітні плати співробітників СБУ.