Запітніння вікон за холодної погоди – одна з проблем багатьох автомобілістів, проте не кожен знає, що потрібно робити в таких випадках.

Досвідчені водії знають, щоб уникнути запотівання скла у машині в зимовий час, краще відразу купувати авто з функцією підігріву скла. А ще потрібно регулярно перевіряти працездатність вентилятора та пічки – щоб швидко позбутися конденсату, пічку потрібно включати одночасно з вентилятором. Таким чином, система не ганятиме тепле повітря по салону, а пропускатиме його з вулиці. Ось тільки не всі водії можуть дозволити собі автомобіль із такою функцією.

Також для запобігання запотівання скла існує безліч різних спреїв-антизапотівників, які утворюють на склі тонку плівку з водовідштовхувальними властивостями. Наносити такі речовини необхідно на чисту та суху поверхню.

А ще потрібно:

  • стежити за салонним фільтром, періодично його чистити і за необхідності міняти;
  • систематично протирати шибки чистою вологою губкою;
  • уникати в салоні мокрого одягу та використовувати вологопоглинаючі автомобільні килимки.

Що робити, якщо скла вже запітніли

1. Провітрити та прогріти салон автомобіля

Заведіть двигун, трохи опустіть бічні стекла і включіть підігрів салону на максимум. Головне, щоб було відключено режим рециркуляції, який запобігає попаданню повітря з вулиці.

Для цього рекомендується завести двигун і поки він прогрівається, злегка відкрити бічні стекла і включити обігрів на найвищу потужність і оберти, а також простежити, щоб не був включений режим рециркуляції і в салон автомобіля надходило повітря з вулиці.

2. Протерти вікна

Очевидний спосіб стерти конденсат з вікон – протерти скло сухою і чистою ганчіркою, що добре вбирає вологу. Це позбавляє «симптомів», але природно вікна знову можуть запітніти через деякий час.

3. Замінити салонний фільтр

Якщо основна причина запотівання вікон - зламаний салонний фільтр, то в першу чергу його потрібно замінити або відремонтувати. Якщо цього не зробити, то волога із салону нікуди не подінеться і скла будуть систематично запітніти.

Читайте також:

Куля "прошив" голову: командир російської авіабази, з якої злітають літаки для обстрілів України, втратив сина

Адже про це не всі знали: хто з українців може отримувати пенсію у розмірі 8000 гривень

Українцям у Польщі збільшують виплати: кому і на скільки