Усі досвідчені водії знають, що експлуатацію автомобілів за наявності тріщин на лобовому склі заборонено в деяких випадках. Так, якщо тріщина утворилася в зоні очищення склоочисників з боку водія, то їздити з таким дефектом однозначно не можна, якщо скло тріснуло з боку пасажира, то обмежень з експлуатації транспорту немає. Однак кожному водієві слід знати, що робити з тріщиною на лобовому склі.

Повна заміна скла – дорога процедура. До того ж неоригінальне скло може бути низької якості, тому багато водіїв прагнуть відновити рідне заводське скло. Ринок пропонує при цьому безліч коштів, від ремонту в спеціалізованих сервісах до засобів відновлення своїми руками.

Однак, слід знати в першу чергу, що автомобільні тришарові скла (триплекс) - всередині і зовні звичайне загартоване скло, а між ними пластичний прозорий шар з полівінілбутирала. Так, скла з пошкодженням внутрішніх шарів не ремонтуються – відновити можна лише зовнішній шар.

Як відремонтувати тріщину на лобовому склі

1. Підготовка та очищення тріщини. Пошкодження потрібно промити та знежирити. Не можна, щоб усередині скла залишався бруд.

2. Підготовка робочого місця, інструментів та матеріалів. Матеріал для ремонту тріщин найчастіше твердне на світлі, отже, місце не повинно бути з прямим сонячним промінням. Приготуйте серветки для витирання рук, а для точності та якості ремонту тріщини використовуйте шприц з голкою (краще приготувати їх кілька), оскільки полімер швидко застигає.

3. Заливання тріщини. Оптимально виконувати процедуру вдвох. Одна людина знаходиться в салоні автомобіля і контролює заливку полімеру, щоб він проникнув у всіх тріщини, а не запекся зверху, залишивши бульбашки повітря всередині (якщо вони залишаться, то потім будуть блікувати). Друга людина здійснює наповнення тріщин полімером, керуючись командами першого.

4. Затвердіння полімеру. Щоб полімер швидше затвердів, зазвичай використовують спеціальні лампи.

5. Полірування поверхні скла.

Читайте також:

Куля "прошила" голову: командир російської авіабази, з якої злітають літаки для обстрілів України, втратив сина

Адже про це не всі знали: хто з українців може отримувати пенсію у розмірі 8000 гривень

Українцям у Польщі збільшують виплати: кому і на скільки