Ситуація з цінами на паливо в Україні, особливо на бензин та автомобільний газ, стає дедалі складнішою через логістичні проблеми, зокрема страйк далекобійників у Польщі, який вплинув на транспортування вантажів.

Про це повідомляє «ТСН»

Вартість одного літра бензину та дизпалива цієї осені перевищила 60 гривень, перевищивши психологічну позначку, яку експерти спочатку очікували зберегти на заправках до кінця сезону.

Крім того, зросли ціни на автогаз: на більшості заправок він продається за ціною не менше 30 гривень за літр, що значно вище вересневої вартості близько 26 гривень.

Загострення газової ситуації пов'язують із логістичними проблемами, зокрема із страйками польських перевізників на кордоні. Приблизно 30% всього імпорту зрідженого газу в Україну надходить автомобільним транспортом через польський кордон.

Цей збій спричинив дефіцит зрідженого газу в Україні. За словами директора "Консалтингової групи А-95" Сергія Куюна, ситуація залишатиметься напруженою ще два тижні, поки необхідний обсяг газу не буде отримано з нових напрямків.

Наразі найбільш суттєвий дефіцит газу спостерігається у Чернігівській, Кіровоградській областях, частині Київської області та східних регіонах країни.

"Чому саме за зрідженим газом ми бачимо таку ситуацію? Тому що через польський кордон до нас потрапляє автотранспортом 30% усього імпорту зрідженого газу. Це дуже багато. Думаю, ця ситуація протримається напруженою ще 2 тижні. Саме стільки, за нашими оцінками, необхідно, щоб привезти необхідний обсяг газу за новими напрямками. І після цього, я вже думаю, ціна вже стабілізувалася, вона вже не зростатиме", – пояснив експерт.

Щоб пом'якшити наслідки страйків, українські вантажівки намагаються збільшити вантажоперевезення залізницею, а компанії вивчають альтернативні джерела постачання газу, наприклад імпортують більше газу з Румунії.

Навпаки, з бензином ситуація відносно краща, оскільки страйки польських перевізників мають мінімальний вплив на його ціну. Лише 10% загального обсягу бензину на ринку було імпортовано через польський кордон.

На раннє зростання цін на бензин і дизельне паливо насамперед вплинуло зростання цін на нафту, які досягли рекордних $95 за барель.

Проте поточна ціна на нафту впала майже до 80 доларів за барель, що дає підстави прогнозувати потенційне зниження цін на пальне найближчими тижнями.

Сергій Куюн прогнозує зниження цін на пальне щонайменше на 2 гривні протягом наступного тижня або 10 днів, а якщо ціна на нафту залишиться в районі $80, то надалі очікуються подальші динамічні зниження.

"Ми бачимо потенціал для зниження. І я думаю, що там 2 гривні - це мінімум, на який паливо подешевшає протягом найближчого тижня, можливо, 10 днів. І далі, якщо ціна на нафту триматиметься близько 80 доларів, то я вважаю, що вона знижуватиметься ще динамічніше", - сказав він.

Читайте також:

Готуйтеся до проблем: у яких зарубіжних країнах українцям скорочуватимуть виплати

Як висушити одяг, якщо у вас дуже мало часу

Дуже потрібні працівники: українців запрошують до Польщі. Скільки платять та які є вакансії