Ніхто не заперечуватиме, що на дорогах часто можна зустріти автомобілі, на кришці багажника у яких розміщена наклейка або шильдик, що зображують рибку. Більшості оточуючих цей символ незрозумілий. Більше того, аж ніяк не всі власники машин з таким декором здогадуються про справжнє значення піктограми. Виявляється, такий знак розміщують на своїх авто близькі за духом люди, щоб пізнавати одне одного.

Стало відомо, що знак рибки, розміщений на автомобілі, має релігійне значення.

По-грецьки "риба" пишеться як "ihtis", а це своєю чергою абревіатура від Isus Hristos Teu Ius Soter, що в перекладі означає "Ісус Христос Божий Син Спаситель".

Виявляється, за часів гоніння на християн така піктограма дозволяла зрозуміти, хто входить до однодумців — достатньо було намалювати одну дугу і якщо візаві креслив другу, закінчуючи профіль риби, то обоє були християнами.

Виходить, що примітивний малюнок рибки із двох дуг несе глибокий сакральний зміст. Іноді всередині є напис “ΙΧΘΥΣ” або “JESUS”, який підкреслює значущість зображення.

До речі, дуже часто можна виявити різні варіації на тему поширеного профілю рибки - зустрічаються наклейки риби на автомобілях, усередині яких розміщені написи, а сама емблема може бути доповнена іншими елементами, але все це не більш ніж жартівливі модифікації над загальнопоширеною символікою.
Однак варто знати, що нині варіантів "рибки" на кузовах - хоч греблю гати. І далеко не завжди такі зображення мають відношення до релігійних поглядів водія:
  • риба з ногами, вписаними словами "DARWIN", "SCIENCE" або динозавром, який поїдає рибу. Такі емблеми використовують автомобілісти-прихильники теорії еволюції або люди з атеїстичними поглядами;
  • риба на гачку - знак затятих риболовів;
  • акула означає, що водій не поступається дорогою та агресивно керує авто.