Автомобільна промисловість радянської епохи справді мала унікальні й дивовижні особливості, особливо коли в 1970 році з'явився ВАЗ-2101, перший автомобіль заводу ВАЗ.

Хоча він був заснований на італійській моделі Fiat-124, радянські інженери внесли до нього кілька змін, щоби адаптувати його до умов СРСР.

Відмінною особливістю ВАЗ-2101 була наявність всього одного бічного дзеркала заднього виду, що могло здатися незвичайним сучасним автолюбителям, які звикли до двох дзеркал.

Жигулі з одним дзеркалом
Жигулі з одним дзеркалом

Причина наявності лише одного дзеркала полягала в дорожніх умовах та щільності руху транспорту в Радянському Союзі на той час. Інженери вважали, що одного дзеркала буде достатньо через менш перевантажені дороги, і це допоможе знизити вартість конструкції автомобіля.

Вони вважали, що внутрішнє дзеркало, яке можна відрегулювати для забезпечення видимості з правого боку дороги, цілком підійде для цієї мети. Однак після початкового випуску партій ВАЗ-2101 було вирішено встановити праве бічне дзеркало.

Жигулі з одним дзеркалом
Жигулі з одним дзеркалом

Цей унікальний аспект ВАЗ-2101 відображає особливий підхід до дизайну автомобіля та практичні міркування тієї епохи, та цікаво подивитися, як автомобільні характеристики розвивалися з часом.

Читайте також:

Скільки волоських горіхів можна з'їдати за один раз, щоб не нарватися на проблеми

Вони викачуватимуть із вас гроші: названі найненадійніші кросовери

Про це не знають навіть господині зі стажем: для чого у фользі роблять один бік блискучим