На термін служби автомобільного акумулятора можуть впливати різні фактори, і хоча дати точну відповідь складно, можна зробити деякі припущення, виходячи з певних міркувань:

Зазвичай середній термін служби автомобільних акумуляторів становить близько 24 місяців при пробігу трохи більше 90 000 км. Однак на практиці багато автомобільних акумуляторів при правильному догляді можуть прослужити 5-6 років і навіть довше.

Такі фактори, як часта їзда по місту з великою кількістю зупинок та інтенсивне використання електричних пристроїв, можуть скоротити термін служби акумулятора.

Прислухайтеся до звуку запуску двигуна і стежте, як гаснуть вогні під час запуску. Якщо ви чуєте шум двигуна і помічаєте тьмяне світло, це ознака того, що акумулятор розряджений.

Оцінити стан бортового електрообладнання можна шляхом вимірювання напруги на клемах акумулятора. При працюючому двигуні напруга 14,0-14,4 свідчить про справність системи зарядки. Додатково перевірте напругу акумулятора через пару годин після вимкнення двигуна.

Показник 12,6 вважається нормальним. Якщо він показує 12,3 В або нижче, можливо, акумулятор несправний, і його слід перезаряджати та контролювати.

Індикатори заряду акумулятора часто не зовсім точні. Вони можуть показати, що все в порядку, в той час як акумулятор важко запускає двигун через проблеми в інших елементах.

Фізичний огляд іноді може виявити проблеми з акумулятором. Тріщини в корпусі акумулятора або витоку електроліту є очевидними ознаками необхідності заміни акумулятора.

Зважайте на умови, в яких ви використовуєте свій автомобіль. Короткі поїздки взимку з великою кількістю споживачів електроенергії можуть призвести до перенапруги акумулятора та його виходу з експлуатації.

Часті короткі поїздки не дозволяють акумулятору повністю зарядитися, що призводить до проблем, особливо в холодну погоду. У таких випадках може допомогти регулярне заряджання акумулятора.

Термін служби батареї також може скоротитися через помилки або дії людини. Поширені сценарії включають залишення увімкненим світла, їзду з несправним генератором або ременем, глибокі розряди через невдалий запуск, перевантаження акумулятора великими струмами та їзду з постійною підзарядкою через несправності електроустаткування.

Читайте також:

Проблем не оберетесь: що буде з вашим автомобілем, якщо він довго стоїть без руху

Багато хто може залишитися без виплат: у Європі вирішили перевірити доходи українських біженців

За один раз захочеться з'їсти все: рецепт сосисок у лаваші із сирно-яєчною начинкою