У польському селі виявили унікальний седан ГАЗ-21 Волга з дизельним двигуном, що стало незвичайною знахідкою. Хоча зовні він може здатися стандартним радянським седаном, під капотом його знаходиться дизельний двигун.

Відкриття примітне тим, що це була не саморобна модифікація чи прототип, а скоріше дрібносерійна модель, призначена для європейського ринку.

Примітно, що ГАЗ-21 «Волга» експортувалася не лише до країн соціалістичного блоку, а й до різних європейських країн, включаючи Австрію, Бельгію, Грецію, Німеччину, Фінляндію та Швецію.

Серед них бельгійська компанія SA Scaldia-Volga навіть ініціювала масштабне складання седанів "Волга" з автокомплектів. Унікальна частина цих автомобілів оснащувалась дизельними двигунами, всього було випущено 167 таких дизельних седанів ГАЗ-21.

Газ 21 для зарубіжжя
Газ 21 для зарубіжжя

Точні характеристики дизеля ГАЗ-21 залишаються невідомими, оскільки на моделі було кілька різних двигунів, зокрема:

Перкінс - 1,6 літра, 48 кінських сил.

Пежо – 1,9 літри, 58 кінських сил.

Ровер – 2,3 літри, 62-65 кінських сил.

Візуально дизельна "Волга" дуже нагадувала бензинові версії, призначені для експорту, з основною відмінністю від шильдиків "дизель".

На жаль, на виявленому ГАЗ-21 ці конкретні шильдики не збереглися. Модель автомобіля є «Волгою» третьої серії, що випускалася з 1962 по 1970 роки.

Газ 21 для зарубіжжя
Газ 21 для зарубіжжя

Хоча нинішній стан ГАЗ-21 далекий від ідеального, є іржа та проблеми з експлуатацією, схоже, що автомобіль куплений і, можливо, знаходиться у процесі відновлення.

Ця унікальна знахідка проливає світло на маловідому історію седанів ГАЗ-21 «Волга» з дизельними двигунами та їхньою присутністю на європейських ринках.

Читайте також:

Тримайтеся від цих машин подалі: які приховані ознаки видають небезпечних водіїв

Добре тим, хто зробив консервацію: в Україні різко дорожчає популярний овоч

Чому ліквідація Держекоінспекції ставить під загрозу відшкодування збитків, завданих довкіллю України