Абсолютно не кожен автолюбитель може собі дозволити часто замінити акумулятор, адже їх ціна не така вже й низька в наші дні. Багато водіїв використовують свої батареї до повної відмови. У теплу пору року автомобіль з робочим акумулятором може завестися навіть за наявності старої батареї, але взимку часто буває, що акумулятор сідає в найнезручніший момент.

Докладніше про те, як завезти машину, якщо раптом сів акумулятор, читайте у нашому матеріалі.

Як визначити, що акумулятор розряджений? Існують кілька простих способів швидко перевірити чи розряджений акумулятор:

1. При повороті ключа запалювання ви чуєте повільні та слабкі звуки замість звичайного бадьорого звучання двигуна.
2. Індикатори на панелі приладів горять тьмяно або взагалі не спалахують.
3. Ви чуєте тріск та клацання в капотному просторі.

Якщо ви виявили вказані ознаки розрядженого акумулятора, вам потрібно буде його зарядити. Можливо, у вас не буде під рукою розетки або зарядного пристрою. У такому випадку є кілька способів запустити двигун:

1. Пуско-зарядний пристрій: цей спосіб є одним із найпростіших і найбезпечніших. Підключіть пуско-зарядний пристрій до мережі, перемикач режимів встановіть режим "пуск". Позитивний провід підключіть до плюсової клеми акумулятора, а негативний провід - до блоку двигуна. Потім повертайте ключ запалювання і, якщо машина завелася, вимкніть зарядний пристрій.

2. Буксирування або пуск вручну: Для цього вам знадобиться інше авто та трос або стропа завдовжки 4-6 метрів. Під'єднайте автомобілі тросом, розженіть буксируючий автомобіль до швидкості 10-15 км/год, а потім плавно відпустіть зчеплення на авто, що буксирується. Важливо узгодити дії, щоб уникнути пошкодження автомобілів. Однак, слід зазначити, що цей метод підходить лише для автомобілів із механічною трансмісією.

3. Використання літієвих акумуляторів: якщо у вас є ноутбук, телефон або інший пристрій з літієвим акумулятором, ви можете використовувати його для заряджання акумулятора автомобіля. Підключіть пристрій до акумулятора за допомогою штатного прикурювача або безпосередньо до акумулятора. Заряджання має тривати від 10 до 20 хвилин. Цей метод підходить для автомобілів будь-якого типу.

4. "Кривий стартер": вам знадобиться домкрат і щільна мотузка або стропа довжиною 5-6 метрів. За допомогою домкрата підніміть одне з провідних коліс та обмотайте його мотузкою. Потім увімкніть запалювання та поставте важіль у пряму передачу. Різко смикніть за мотузку, щоб обертати колесо. Цей метод є тимчасовим і не рекомендується для частого використання, оскільки може зашкодити автомобіль.

Пам'ятайте, що ці способи можуть допомогти в аварійних ситуаціях, але найкращим варіантом завжди буде заряджений акумулятор або своєчасна заміна.

Читайте також:

Багато хто навіть не здогадувався: для чого потрібна ручка над сидінням водія

Чому ваша машина може затихнути, якщо ви заллєте повний бак палива

Вона була схожа на НЛО: як виглядала машина-яйце для двох людей, яку зробили у 60-х роках