Іноді автовласники стикаються із проблемами, пов'язаними з автомобілем, які здаються загадкою на перший погляд. Одна з таких проблем може виникнути після заправки бензином. Водій заправляє бак до рівня, коли пістолет відштовхується, припиняючи подачу палива. Після цього, при спробі завести машину двигун "схоплює", але потім глухне.

Докладніше про те, чому ваша машина може затихнути, якщо ви заллєте повний бак палива, читайте у нашому матеріалі.

Зазвичай за наступних спроб водій тисне на газ і двигун починає працювати, поки нога не відпускає педаль. При цьому за кілька кілометрів проблема зникає і автомобіль продовжує працювати нормально. Це явище частіше відбувається у спекотну погоду, коли температура перевищує 25 ºС.

Головними підозрюваними в цій ситуації є адсорбер системи живлення двигуна та клапан, що з'єднує його із впускним колектором. Адсорбер, заповнений активованим вугіллям, пов'язаний з баком, дозволяє поглинати пари бензину, щоб вони не потрапляли в атмосферу. Коли двигун працює, клапан адсорбера відкривається, і поглинений активоване вугілля бензин висмоктується в циліндри двигуна. Однак на практиці можуть виникнути такі проблеми.

При заправці автомобіля бензином, що зберігається в підземних ємностях на АЗС, прохолодне паливо піднімається на поверхню та заповнює нагрітий бак, що призводить до його розширення через високу температуру. Коефіцієнт теплового розширення бензину досить великий, це означає, що обсяг палива збільшується. "Зайвий" бензин намагається пройти через трубопровід, що з'єднує бак із адсорбером, через що пари палива видавлюються разом із ним.

Коли водій включає запалювання, клапан адсорбера відкривається, і потужний струмінь парів палива всмоктується у впускний тракт і, відповідно, циліндри двигуна. В результаті двигуну не вистачає повітря, щоб спалити таку кількість палива, і він глухне.

Щоб вирішити цю проблему, водії зазвичай панічно тиснуть на педаль газу, щоб забезпечити додаткове надходження кисню в двигун, і тільки після цього двигун починає працювати. У міру того, як обсяг "надлишкового" бензину в адсорбері вичерпується, машина відновлює свою нормальну роботу.

Тому, якщо ви стикаєтеся з подібною проблемою, необхідно звернути увагу на стан адсорбера системи живлення та перевірити, чи він правильно заправлений після повної заправки бака. Також варто пам'ятати, що ця проблема зазвичай виникає за високих температур, тому важливо бути особливо уважним у спеку.

Читайте також:

Багато хто навіть не здогадувався: для чого потрібна ручка над сидінням водія

Щоб не загробити машину: що потрібно знати про пересування містом у дощі

Навіть зараз таку б викрали прямо з-під будинку: як виглядав найперший ЗАЗ "Таврія"