Всі автовласники знають, що виробник автомобільних шин зазвичай встановлює термін придатності на свою продукцію сім років або близько 60 тис. км при активній їзді. Однак, на практиці цього досягти дуже і дуже складно, от і доводиться водіям передавати один одному секрети, як можна продовжити термін служби зимових шин.

Досвідчені водії погодяться із твердженням, що дуже складно однозначно відповісти на запитання, скільки часу прослужать шини. Експерти рекомендують орієнтуватися на термін - 5 років від початку використання з урахуванням сезонної заміни зимових шин на літні та навпаки.

Європейські зимові колеса відомих виробників зазвичай ходять 50000-60000 км. Шини російських брендів - 20 000-40 000 км, а японські - 50 000-80 000 км.

При цьому максимальний термін, відпущений автогумі, не повинен перевищувати 10 років з дати випуску, навіть якщо шини рідко використовувалися, протектор ще не стертий до мінімуму і зовні шини виглядають справно. Старіння гуми – це необоротний процес, а безпека водія і пасажирів повинна завжди бути вищою за будь-які економічні обґрунтування.

Існує багато різних факторів, які впливають на природне та передчасне зношування автомобільних шин і потрібно завжди пам'ятати про основні з них:

  1. Фізичні фактори: якість шини; старіння гуми; ушкодження покришки; нафтопродукти та інші хімікати, які потрапляють на шину.
  2. Стан доріг: вибоїни та перешкоди; бордюри; гострі предмети та штучні нерівності; щебеню на противагу асфальту.
  3. Кліматичні умови: часті екстремальні температури; дощ, сніг та лід; довгий вплив сонячного світла та озону.
  4. Характер та манера водіння: перевищення швидкісного режиму (при 120 км/год шина зношується майже вдвічі швидше, ніж при швидкості 70 км/год); швидкі старти та екстрені гальмування; часті далекі та тривалі поїздки; неуважне ставлення до шин та пов'язаних з ними змін у керованості автомобілем.

Ще одним фактором є неправильний рівень тиску в шинах . Так, при постійному надлишку або нестачі тиску всього на 20% від норми відбувається нерівномірне зношування протектора, а термін служби шини знижується в середньому на 15-30%; на комерційних автомобілях різний рівень тиску у здвоєних шин призводить до передчасного зношування і є причиною численних пошкоджень.

Ось і виходить, що підтримання правильного тиску в шинах є добрим способом збільшення відстані пробігу автогуми.

Правильне тиск для шин конкретного автомобіля вказано на наклейці (малюнку, табличці) на внутрішній стороні дверей водія або на стійці, порозі авто. Не слід орієнтуватися на максимальний тиск, позначений на боковині покришки, завжди слідуйте рекомендаціям автовиробника.

У холодну погоду тиск у покришках знижується, як правило, приблизно на 0,1 бар кожні 10 градусів за Цельсієм, тому в цей час року потрібно ретельно перевіряти шини щомісяця і за необхідності збільшувати рівень тиску. Хорошим правилом для зими буде збільшити тиск шин на 0,2 бар у порівнянні зі стандартним рівнем, що вимірюється при кімнатній температурі.

Читайте також:

Все дуже серйозно та плачевно: у Росії рекордно падає видобуток газу. Ось і "приїхали"

Перевірено у дорозі: 10 простих способів, які допоможуть заощадити пальне

Дивлячись на цей кабріолет, ви сплутаєте його з іномаркою: як виглядає унікальний ЗАЗ за ціною квартири

Готуємося до заморозків: як правильно вибрати зимовий омивач, щоб не замерзла система