Практика побілки дерев у саду є темою постійних суперечок серед садівників. Деякі відмовилися від цієї традиції, тоді як інші продовжують це робити щорічно.

Ось що радять досвідчені садівники про необхідність та терміни побілки.

Навіщо потрібна побілка?

Осіння білка в першу чергу призначена для захисту плодових дерев від сонячних опіків та заморозків, які можуть виникнути під час теплих періодів узимку.

Це особливо важливо у лютому, коли сонце може бути інтенсивним, незважаючи на низькі температури, особливо у південних регіонах.

Крім того, побілка допомагає відлякувати гризунів, які можуть вторгнутися в сади в холодні місяці, особливо завдаючи шкоди молодим деревам.

Коли білити?

Оптимальний час для побілки після опадіння листя, за умови, що погода залишається теплою. Найкраще виконувати це завдання в сухі безвітряні дні.

Побілка дерев, фото із соцмереж
Побілка дерев, фото із соцмереж

Перед нанесенням побілки вкрай важливо очистити стовбури дерев від лишайників, моху і старої кори, що відшаровується. Побілка повинна покривати як стовбур, а й основні гілки.

Зазвичай для побілки використовують негашене вапно. Для приготування розчину змішайте 3 кг негашеного вапна з 10 л води до отримання густої, схожої на молоко консистенції.

Якщо у вас тільки гашене вапно, ви можете посилити захисні властивості суміші, додавши 300 г мідного або залізного купоросу на 10 л. Однак не змішуйте купорос із негашеним вапном.

Щоб побілка добре трималася і не змивалася дощем, розгляньте можливість додавання до суміші клею ПВА або господарського мила.

Читайте також:

Коли та як треба садити цибулю під зиму: таємниці агрономів для небувалого врожаю

Що посадити на городі під зиму: урожай буде царським, а бур'яни навіть не з'являться

Царський план на новий урожай наступного року: що потрібно і не можна садити після збирання помідорів