«Переговорний процес про вступ України до Євросоюзу розпочато. Триває скринінг українського законодавства Європейською комісією, і вже на кінець року ми матимемо чітке розуміння того, яку роботу необхідно виконати, щоб привести наше законодавство у відповідність до європейського. За нашими оцінками, наразі понад 3000 законодавчих актів потребують змін, враховуючи те, що 1600 вже були прийняті для імплементації з ЄС», — зазначив політик.

Також він акцентував на тому, що новий склад Європарламенту вже продемонстрував підтримку нашої держави. Чітким доказом цього є те, що перша резолюція на підтримку України набрала 495 голосів нового складу із 679 можливих.

Детально Арсеній Пушкаренко зупинився на кадрових питаннях у новому керівництві Євросоюзу. Зокрема, Урсула фон дер Ляєн залишається головою Європейської комісії, тобто виконавчої влади Євросоюзу. Роберта Мецола переобрана головою Європарламенту. За словами народного депутата, для нашої держави дуже важливо та позитивно, що вони зберегли свої посади, адже обидві віддані Україні та рішуче підтримують наш шлях до Євросоюзу. Головою Європейської Ради замість Шарля Мішеля стане колишній Прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта. Його уряд теж підтримував Україну та засудив агресію росії, тож це також позитивне кадрове рішення для нашої держави.

«Зовнішню політику Євросоюзу очолить колишня Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас. Ми вітаємо це рішення, вона також віддано підтримує Україну. Щодо нової посади, а саме комісара з політики безпеки, сьогодні рішення не прийнято. Виклики, які наразі стоять перед європейською родиною, потребують потужної фігури. Одним із претендентів є Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. До кінця серпня країни-члени ЄС мають висунути своїх кандидатів на посаду Єврокомісарів. Затверджувати їх будуть саме лідери держав», — пояснив заступник голови профільного парламентського Комітету.

Окрім того, він висловив припущення, що, найімовірніше, Угорщина, яка нині головує в Євросоюзі, втратить посаду Єврокомісара з розширення, яку обіймає вже 5 років. Для України це також важливо, адже попри появу певного конструктиву, ця країна продовжує певним чином перешкоджати вступу нашої держави до ЄС. Тож необхідно, щоб цю посаду обіймала людина, яка відстоюватиме інтереси архітектури європейської безпеки, а також сприятиме країнам, які претендують на майбутнє розширення.

«Загалом вибори та формування нових керівних органів у Європейському Союзі не завадили нам почати переговорний процес. Натомість я переконаний: це тільки пришвидшить та посилить його перебіг. Оскільки це нові люди, котрі готові діяти на благо Європи та відповідати тим викликам, які сьогодні стоять перед усією європейською спільнотою», — наголосив Арсеній Пушкаренко.