Рішенням правління Національного Банку України починаючи з 15 березня 2024 року облікову ставку було знижено на 0,5 процентних пункти до 14,5%. У контексті поточної інфляції у 4,3% таке рішення видається виправданим та передбачуваним.

Розмір облікової ставки безпосередньо впливає на розвиток банківського кредитування, оскільки вона визначає поточну ціну національної валюти та вартість фінансових ресурсів, залучених для кредитування. Таким чином, зниження облікової ставки сприятиме покращенню умов для позичальників.

Проте основним орієнтиром ринку є ставка за депозитними сертифікатами Національного банку України, яка становить 17,5%. З цією ставкою банки не схильні кредитувати реальний сектор за менш високі відсотки, оскільки вони можуть без ризику, дотримання комплаєнсу та оцінки застав займати гроші Нацбанку.

У березні 2024 року вартість кредитних ресурсів знизилася до 20% річних із 20,5% у лютому. Водночас, процентні ставки за новими депозитами знизилися з 9,1% до 8,4% річних.

У першому кварталі 2024 р. кількість виданих цільових кредитів для малого та середнього бізнесу збільшилася вдвічі порівняно з тим самим періодом минулого року. На початку 2024 р. найбільший попит спостерігався на кредити на придбання авто для бізнесу (понад 40% усіх кредитів), придбання комерційної техніки (близько 30% від усіх кредитів) та виробничого обладнання (25%). Більшість кредитів (90%) видано за спільними програмами з виробниками та постачальниками обладнання.

Переважна більшість кредитів (понад 95%) надається терміном від 3 до 5 років із середньою сумою запиту в 1,2 млн грн.