Кабінет міністрів України представив законопроект до Верховної Ради, спрямований на внесення змін до правил мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Законопроект передбачає низку зобов'язань для військовозобов'язаних.

Адвокат юридичної компанії "Riyako&Partners" Катерина Аніщенко в коментарі для РБК-Україна поділилася інформацією про те, як розсилатимуться електронні повістки та яка відповідальність передбачена за їхнє ігнорування.

За її словами, фраза "я не бачив" більше не спрацює. Вона додала, якщо зміни, запропоновані законопроектом, будуть ухвалені після обговорення у профільному комітеті та голосування у залі, кожен чоловік у віці призовної зобов'язаний створити електронний кабінет призовника. До цього кабінету надсилатимуться повістки, і їх не можна буде проігнорувати.

Вона зазначила, що людина робить реєстрацію в єдиному реєстрі, вказує свою електронну адресу та номер телефону. Попри відсутність ідентифікаційних ознак для електронних адрес та номерів телефонів громадян, відповідно до законопроекту, людина несе відповідальність за надання достовірної інформації при реєстрації. Повідомлення про явку у військкомат надсилатимуться на електронну адресу призовника.

За її словами, цей процес буде схожий на функціонування електронного суду, де рішення надсилаються на електронні адреси адвокатів або фізичних осіб. Навіть якщо повідомлення опиниться в спамі або з інших причин не помічено, це не звільнить від відповідальності.

Тепер фрази "я не бачив", "не перевіряв електронний кабінет" або "не читав пошту" більше не будуть актуальними. Оскільки під час реєстрації необхідно надати реальну електронну адресу та номер телефону. Таким чином, виходить, що людина належним чином поінформована про свій обов'язок щодо явки у військкомат.

Читайте також:

Залужний зробив важливу заяву щодо відстрочок під час мобілізації

Виплати сім'ям загиблих бійців ЗСУ: як подати заявку на отримання грошової допомоги - інструкція

Що потрібно знати тим, у кого бронь: нововведення по мобілізації, про які ви не знали