Проект передбачає будівництво нових дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) для сімей, які втратили житло через війну.

«Наразі 362 ДБСТ вимушено перебувають за кордоном, а ще близько тисячі – мігрують усередині держави. Всі ці сім'ї потребують нового житла. В рамках ініціативи Першої леді спільно з Естонією планується протягом кількох років звести 8 будинків сімейного типу на Житомирщині. До речі, до цього національного проекту вже приєдналися Об'єднані Арабські Емірати, які профінансують будівництво 10 ДБСТ у всій країні», - розповів народний депутат України, керівник групи міжпарламентських зв'язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко.

На Житомирщині перший дитячий будинок сімейного типу за підтримки Естонії збудують в обласному центрі. Нещодавно Арсеній Пушкаренко разом із Надзвичайним та Повноважним Послом Естонії в Україні Кайма Кууском оглянули ділянку, яку Житомирська міська рада визначила під будівництво. Дитячий будинок сімейного типу збудують на околиці Житомира, в затишному місці недалеко від озера.

У міжнародному конкурсі на найкращий архітектурний проект майбутнього будинку взяло участь 17 українських та естонських архітектурних бюро. Як повідомив міністр економіки та зв'язку Естонської Республіки Тіїт Ріісало, 31 липня було оголошено переможця архітектурного конкурсу — проект «Дім».

Площа майбутнього будинку становитиме близько 200 кв м. Будівельні роботи планують розпочати цього року, і вже наступного року перша багатодітна родина зможе відсвяткувати новосілля. Крім того, незабаром розпочнеться будівництво ще одного ДБСТ – у Березівській громаді Житомирського району.

«Політика держави, що дитина має виховуватися у сім'ї, незмінна, а радянська система інтернатного виховання має піти у минуле. Переконаний, що нові ДБСТ стануть справді рідними будинками для дітей, які залишилися без батьківського піклування, а також для тих, хто взяв на себе відповідальність за виховання та дарує тепло та любов дітям, на які випали складні випробування», — зазначив Арсеній Пушкаренко.