Протягом 17 місяців російського вторгнення в Україну країна-агресор набуває від Китаю найважливішого військового обладнання нелетального характеру.

Як повідомляє УНІАН, про це йдеться у матеріалі авторитетного видання Politico.

Так, у матеріалі зазначається, що лише у 2023 році Росія імпортувала китайських БПЛА на понад 100 мільйонів доларів – у 30 разів більше, ніж Україна. На 69% збільшився російський імпорт китайської кераміки - компонента, який використовується в бронежилетах, тоді як експорт в Україну скоротився на 61%.

Серед китайських компаній, помічених у поставках росіянам спорядження, є Shanghai H Win. Щоправда, адміністрація не змогла журналістам виразно пояснити, як сталося, що їхні товари опинились у росіян.

Журналісти вивчили її документи та дійшли висновків, що закупівлі сотні тисяч бронежилетів та касок проводила російська фірма-"одноденка" "Сільва", зареєстрована в Сибіру. Крім того, у закупках у Shanghai H Win тепловізорів на 11 мільйонів доларів брала участь компанія "Ріка".

"Легітелеком" з Москви фігурувала в купівлі 100 тисяч касок і стільки ж форми у Deekon Shanghai, а ростовська "Позитрон", заснована тільки в березні 2021 року, у листопаді та грудні 2022-го імпортувала "шоломи для страйкболу", "Інший товар vanced та Mini 2) на суму понад 60 мільйонів доларів від китайської фірми Beijing KRNatural.

Крім того, нагадують автори матеріалу, через Китай йде потік технологій, які можуть включати компоненти, вироблені на Заході, які можуть мати пряме військове застосування. Дослідники Київської школи економіки виявили, що понад 60% імпортних найважливіших компонентів російської зброї, знайденої на полі бою, було вироблено американськими компаніями.

Експерти погоджуються, що реакцію європейської громадськості - у вигляді вторинних санкцій проти посібників війни - можуть викликати хіба що постачання зброї та військової техніки.

Читайте також:

В Україні різко почали дешевшати деякі продукти: названо нові ціни

Подивіться на ці очі: українка побажала воїнам ЗСУ підірватися на мінах. Відео

Погода божеволіє: в Україну йде рекордна спека. Синоптики попередили