Політичний експерт, співзасновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко переконаний, що вже настав час для того, щоб почати бити Новоросійськом та іншими російськими портами, щоб скоротити найважливіші перевезення.

Про це Романенко написав у своєму Телеграм-каналі, коментуючи слова посла США в Україні Бріджіт Брінк про те, що Штати шукатимуть способи постачання українського зерна.

"Я підкажу США. Порт Новоросійськ - це 50% сировинного експорту РФ, 50% імпорту. Південні торгові ворота Росії, плюс військова база флоту і підводних човнів. Це військова мета просто проситися вдарити по ній. В цю мету щодня йде величезна кількість кораблів. Оскільки санкційний режим працює не дуже ефективно, то саме час на них.

Для цього США мають дати Україні ракети, ракетні катери та підводні човни. Ракетами та ракетними катерами можна зруйнувати логістику Росії у Чорному морі. А підводними човнами на всіх інших морях. Нехай це будуть старі дизельні підводні човни, але якщо вони почнуть топити російські торгові кораблі в Балтійському морі, біля Владивостока та Мурманська, то вся торгівля Росії тупо зупиниться. Грецькі танкери бояться йти до порту, які Україна оголосить заблокованими", - зазначає Романенко.

Він також навів приклад морської блокади часів Першої світової війни.

"Під час Першої світової німецький легкий крейсер "Емден" паралізував судноплавство в Індійському океані.

З 1 серпня по 9 листопада 1914 року захопив 23 торговельні судна, потопив російський крейсер «Перли» та французький есмінець. Особливо відзначалося суворе дотримання законів та звичаїв війни на морі командою та командиром крейсера, гуманне ставлення до полонених. Внаслідок дій крейсера не загинула жодна людина з числа команд та пасажирів захоплених торгових суден.

Ще одним елементом могли б бути удари водяними дронами, які доставляються звичайними суховантажами до російських портів на Балтиці, на півночі та Тихому океані. Це Україна може робити взагалі без будь-якої підтримки. Наголошу, цей тактичний хід Україна здатна реалізовувати самостійно. Без огляду на Захід. Після того, як Росія знищила в Одесі 60 тис зерна та елеваторів на мільярд доларів, і пригрозила топити кораблі, що прямують до українських портів, у нас руки розв'язані.

А зважаючи на слабкість ВМФ Росії, остання просто не зможе нічого цьому протиставити. Крім хвиль ракетних ударів, які вона й так завдає, як хоче.

Якщо замість музею Голодомору та стадіонів Україні кине гроші на цю програму, то ми погасимо всю морську торгівлю Росії максимум за півроку. І це принесе більший ефект, ніж усі обережні санкційні маневри та умовляння росіян", - резюмував експерт.