Українець Павло Фукс, який розбагатів у Росії і перебуває під слідством за шахрайство, отримав спецвізу для багатіїв у 2012 році.

Про це пише The Guardian.

Олігарх, який розбагатів у Росії і перебуває під українськими санкціями, отримав резидентство у Великій Британії, отримавши спецвізу для багатіїв.

Громадянин України Павло Фукс, який потрапив під санкції у 2021 році, також перебуває під кримінальним провадженням за шахрайство та ухилення від сплати податків на батьківщині. Але Guardian встановив, що Фукс, відомий як завсідник ексклюзивного ресторану Mayfair, отримав так звану золоту візу у 2012 році, а потім безстроковий дозвіл на перебування у Великій Британії у 2017 році.

Це означає, що як резидент Великобританії він може вести бізнес у Британії та подорожувати у та з Лондона. Свою початкову візу Фукс отримав у 2012 році за схемою інвесторів першого рівня, яка надавала посвідку на проживання у Великій Британії багатим іноземним громадянам, які готові інвестувати не менше 1 мільйона фунтів стерлінгів. У перші роки схема мало вивчалася.

Суелла Браверман, міністр внутрішніх справ, повідомила в січні щонайменше 10 російських олігархів, які пізніше потрапили під санкції Великобританії, використовували схему «золотої візи».

Уряд скасував цю схему 2022 року, коли Росія готувалася до повномасштабного вторгнення в Україну.

Фукс розбагатів у перші роки режиму Володимира Путіна, займаючись російськими банками та нерухомістю. Він обговорював із Дональдом Трампом ідею московської вежі, яка носить ім'я майбутнього президента США. Будівля не відбулася, але через багато років Фукс сказав, що заплатив 200 000 доларів за те, що, як він сподівався, стане VIP-доступом на інавгурацію Трампа в 2017 році, але зрештою спостерігав за церемонією з вашингтонського бару. З того часу йому заборонили в'їзд до США – результат, як стверджував Фукс, ділової суперечки.

Однак його не раз звинувачували у просуванні російської справи. Президент України, головний силовик Володимира Зеленського у 2021 році рекомендував запровадити санкції проти Фукса, звинувативши його у прикритті російських інтересів в економіці України.

Обмеження, які український уряд запровадив щодо Фукса, є жорсткими. Вони включають заморожування його активів, припинення дії дозволів на бізнес та заборону на переказ коштів за кордон. Всім українським чоловікам до 60 років заборонено залишати країну та підлягають заклику на військову службу. 51-річний Фукс сказав, що виїхав з України легально після початку повномасштабного вторгнення, за винятком деяких батьків.

У травні українська влада порушила кримінальне провадження проти Фукса за підозрою в шахрайстві та ухиленні від сплати податків, пов'язаних із придбанням великих промислових підприємств.

Доктор Сьюзан Хоулі, виконавчий директор агітаційної групи Spotlight on Corruption, сказала: «Надзвичайно на багатьох рівнях те, що український бізнесмен, звинувачений українськими правоохоронними органами в шахрайстві та ухиленні від сплати податків, заборонив в'їзд до США і піддав санкції український уряд проросійську діяльність пересиджує війну у Великій Британії. Є серйозні питання, на які потрібно відповісти, щодо того, які кроки Великобританія робить для перегляду візи Фукса та співпраці з українськими правоохоронними органами для розслідування його активів у Великобританії».