Після початку повномасштабної війни РФ проти України та запровадженням військового стану перетин кордону перетворився на прибутковий незаконний бізнес. Тисячі чоловіків готові віддавати величезні суми грошей, аби потрапити до безпечної Європи. А з огляду на попит поступово з'являється і пропозиція. Однією з таких можливостей скористався Віктор Володимирович Лазоренко, мешканець Харкова. Він вирішував питання у військкоматах, на кордоні та навіть у системі "Шлях". Йому вдалося нажити величезне майно, йдеться про мільйони доларів США, пише Politeka .

Обхідний "Шлях"

На початку війни багато чоловіків і жінок, збираючи лише необхідні речі, поспішили до військкоматів, частин Збройних Сил України, ТРО та добровольчих батальйонів. Інша велика група людей негайно вирушила до кордонів, намагаючись врятувати своє життя, життя своїх дітей та сімей. Хоча жінок та дітей випускали без проблем, чоловіки призовного віку були змушені залишитись у межах України. Однак вони не втратили надію на можливість перетнути кордон.

Саме тому послуга допомоги у виїзді із країни швидко стала дуже популярною. Кількість людей, які хотіли заробити на цьому, постійно зростала. Чоловікам пропонували та продовжують пропонувати різні схеми, від легальних та напівлегальних до відкрито протиправних. Ціна за таку послугу стартує від 2000 доларів і продовжує зростати в залежності від сегмента та соціального статусу.

З початку війни особливо складна ситуація склалася у Харкові. Місто безперервно зазнавало бомбардувань з повітря, ракетних обстрілів та артилерійських ударів. Тому не дивно, що багато чоловіків та підприємців намагалися залишити місто. Спершу вони шукали притулку у західних областях України, а після чоловіка намагалися виїхати з країни.

За нашими джерелами Віктор Лазоренко, ІТ-фахівець з Харкова швидко зорієнтувався і знайшов можливість для свого нового підприємницького проекту, працюючи в компанії Ideasoft. Він організував бізнес із вивезення айті-фахівців через кордон, в основному з Харкова, Києва, Одеси та Львова. Запуск системи "Шлях" значно посилив його діяльність.

Віктор Лазоренко спеціально обрав цих фахівців для "порятунку", оскільки мав глибоке розуміння їхніх доходів і знав, що вони готові заплатити великі суми за його послуги та гарантований результат. Багато замовників також дізнавалися про його послуги через "сарафанне радіо", що призводило до зростання географії його клієнтів.

Організація схеми Лазоренка була дуже простою та вигідною завдяки системі "Шлях". При правильній юридичній підготовці документів перетин кордону не складав проблеми. За офіційними даними, за рік роботи "Шляху" через кордон виїхало 1,27 млн ​​осіб. Але ті, хто самостійно подавав документи, часто зазнавали відмов.

Найбезпечнішим способом залишити країну було отримання посвідчення волонтера. Це давало змогу виїхати лише на 30 днів, але завжди можна було здійснити переїзд чи проігнорувати вимоги закону. Тому Віктор Лазоренко із командою професійних юристів організував мережу благодійних фондів у Львові та Харкові, де оформлялися необхідні документи.

У мережі існує відео, яке докладно пояснює, як ця схема працює. Система "Шлях" пропонує два варіанти: волонтери та водії. Проте водії зараз перебувають під забороною та майже не отримують дозволу на виїзд. Тим часом, волонтерство давало високі шанси на виїзд. Юристи Лазоренка забезпечували оформлення документів та їх внесення до системи. За ці послуги фірма Лазоренко брала плату у розмірі $10 000 за кожну особу.

Таким чином, за рік Віктор Лазоренко переправив на той бік кордону півтори тисячі людей та заробив космічну суму – близько 15 мільйонів доларів!

Чорний хід у ТЦК

Однак Лазоренко не обмежувався умовно-легальною схемою виїзду через систему "Шлях". Він також мав потужну зброю – здатність назавжди закрити питання з військкоматом. Багато хто може заперечити, що таке можливе під час війни, оскільки військову службу вимагають навіть ті, хто не придатний до неї. І це правда, але тільки для тих, хто не має необхідних фінансових ресурсів. Згадайте про розкішне життя та вілл в Іспанії, які мають одеські військові комісари, або про десятки гектарів землі, що належать комісару з Дарницького району Києва. І це лише ті, хто перебував під "гарячою рукою".

Отже, Лазоренко завдяки своїм зв'язкам із харківськими військкоматами вдалося організувати співпрацю та успішно зняти військовозобов'язаних з обліку. Ціна за це становила 15 000 доларів. Харківські айтішники досить активно скористалися цією послугою.

Коли попит серед колег став зменшуватися, Віктор Лазоренко вирішив самому залишити Україну. Він поїхав до Польщі і з собою забрав усі "зароблені" гроші. Через близько 15 мільйонів доларів (!) він зміг комфортно адаптуватися в новій країні. За даними Лазоренка, заснував свою будівельну компанію і отримує гранти від Польщі.

питання досвіду, набутого в Україні, також знадобилося йому – раніше Лазоренко працював в офісі Асоціації міст України, займаючись реконструкцією об'єктів. Але, як свідчить реєстр судових справ, і тут він не уникнув схем та махінацій. Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю Харківської міської ради подала на Лазоренка до суду через використання "освоєння" бюджетних коштів та невиконання зобов'язань. Ймовірно, що подібна ситуація може повторитися і в Польщі з новими об'єктами реконструкції.

Цікаво, як зараз відчувають батьки Віктора Лазоренка та його дружина Надія Лазоренко. Враховуючи, що їхній син і чоловік нажився на людях під час війни, залишивши не лише свою країну, а й свою сім'ю, найбільш значиму для них. Як їм тепер дивитися у вічі друзям, сусідам, простим українцям, які, не шкодуючи свого життя, захищають країну або жертвують своїм останнім для підтримки ЗСУ.

PS Дивно, що така особа як Віктор Лазоренко досі не привернула увагу правоохоронних органів, зокрема СБУ. Його дії завдали значної шкоди воюючій Україні. І тут не лише йдеться про гроші, які тепер особливо потрібні для економіки та армії. Він сприяв відтоку інтелекту з країни – інтелекту, який необхідний розвитку економіки, військової промисловості, соціальної сфери, захисту від кібератак і розробки сучасного озброєння. На жаль, ми маємо забути про цих 1500 ІТ-фахівців, бо ймовірно, вони не матимуть бажання повертатися до України, особливо ті, хто нелегальними методами перетнув кордон. Однак не варто забувати про самого Лазоренка, і за належної реакції СБУ він може щедро "внести вклад" у Збройні Сили.