Мінсереда спільно з Державною екологічною інспекцією та Державним агентством водних ресурсів продовжує 24/7 працювати над ліквідацією наслідків катастрофи, здійснювати спостереження за станом довкілля та контроль екологічної ситуації у південному регіоні.

В ефірі Міністр повідомив про результати моніторингу якості поверхневих вод та повітря.

Фахівці Держекоінспекції спільно із фахівцями двох мобільних лабораторій відібрали проби поверхневих вод:

  • р. Дніпро у районі парку Дубовий Гай у межах м. Запоріжжя;
  • р. Дніпро біля причалу №7 Херсонського морського торговельного порту;
  • р. Інгулець у с. Даріївка.

Результати аналізу показали незначне зниження вмісту розчиненого кисню, перевищення заліза та нітритів. Зміст нафтопродуктів у межах норми. За іншими показниками відхилення та перевищення не встановлені.
Також Міністр повідомив, що на вечір 11 червня рівень води у водосховищі у районі Нікополя становив близько 9 метрів. Середня швидкість падіння рівня води – близько 4 см/год.

“Ми продовжуємо втрачати воду. Поки що важко сказати, на якому рівні він зупиниться, оскільки не зовсім зрозуміло масштаб самого пошкодження та гідротехнічних наслідків для Каховської ГЕС”, – повідомив Міністр Руслан Стрілець.

Тяжкою залишається ситуація в природних парках. У районі природного парку «Нижньодніпровський» вода поступово сходить. Триває обмілювання акваторії у нацпарку "Каменська Січ" - на 8,5 метрів.

За словами Міністра, продовжується обмілення та відокремлення озер та приток від основного русла Дніпра.

Через затоплення змито більшість поживних елементів родючого шару грунту, що загрожує опустелюванням і руйнуванням рослинного покриву.

“Для боротьби з катастрофічними наслідками Мінсередовища спільно з українськими вченими розробляє план відновлення для забезпечення екологічної стабільності. Я думаю, що протягом тижня ми напрацюємо, затвердимо цей план та перейдемо до конкретних кроків. Також ми очікуємо на швидкі рішення, які є у наших колег з європейського союзу, для відновлення цих територій”, – повідомив Міністр

В.о. Глави Держекоінспекції Ігор Зубович доповнив, що фахівці інспекції щодня проводять аналіз та візуальний моніторинг узбережжя Каховського водосховища у межах області. Вже сьогодні підтверджено факти потрапляння до м.Дніпра значної кількості нафтопродуктів, хімічних речовин, мінеральних добрив тощо. внаслідок підтоплення промислових об'єктів, АЗС та складів. Усе це вимагає належного документування та підтвердження показниками лабораторних досліджень із подальшим розрахунком збитків.