Археологічні знахідки раннього Середньовіччя виявили у Свентокшиському воєводстві Польщі.

Докладніше про це інформує сайт heritagedaily.com.

Повідомляється, що в колекції артефактів, знайдених археологами, були виявлені фрагменти глиняного посуду, денарій польського короля Болеслава Сміливого, монети, прикраси зі срібла, свинцеві прикраси, бронзові хрести, предмети побуту, такі як ножі та крем'яні рушниці, спорядження, покриті бронзою, свинцеві та залізні гирі.

Археологи також виявили невелике бронзове зображення коня та свинцеву булаву, які є символами військової могутності. Вчені вважають, що це зображення коня було носимо як знак приналежності до лицарських еліт древньої польської династії Пястов.

Доктор Марек Флорек з Інституту археології Університету імені Марії Склодовської-Кюрі в Любліні зазначає, що ці артефакти є унікальними історичними свідченнями раннього Середньовіччя в Польщі.

"З оповідань Ібрагіма ібн Якуба, єврейського купця з Іспанії, що досяг польських земель у 1060-х роках, ми знаємо, що Мешко I мав збирати податки у вигляді ваг і використовувати їх для виплати платні своїм людям. Тому, якщо в Дароміні в XI -XII століттях був лицарський двір, то їхня присутність, а також елементи озброєння та предмети еліти не повинні викликати подиву», - заявив професор Флорек.

Скріншот із сайту heritagedaily.com

Читайте також: