Останнім часом багато українців заявляли, що міжнародне правосуддя не працює. Ще б пак, днями голова Міжнародної слідчої комісії ООН Ерік Месе заявив про відсутність доказів геноциду українців з боку Росії. У цьому ключі шокуюче прозвучало поточне рішення Міжнародного суду у Гаазі.

Так стало відомо, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Крім того, суд видав ордер на арешт уповноваженої Росії з прав дитини Львова-Бєлова.

Про це у числі перших повідомило видання Reuters.

З 17 березня російський диктатор Володимир Путін отримав офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину – незаконної депортації та переміщення українських дітей.

"Путін, ймовірно, несе відповідальність за незаконну депортацію дітей та незаконну передачу дітей з окупованих районів України до Російської Федерації", - сказано в прес-релізі суду, як повідомляє NEXTA.

Звичайно, наразі всіх цікавить питання, де саме можуть Путіна заарештувати. Згідно з міжнародними домовленостями, після того, як міжнародні судді видадуть ордер на арешт Путіна, його будуть зобов'язані заарештувати в кожній із 123 країн-учасниць римського статуту, що зробить Росію ще більш "токсичною" для всього світу.

Генпрокурор України Андрій Костін зазначає, що тепер світові лідери тричі думатимуть, перш ніж давити Путіну руку або сідати з ним за стіл переговорів.

"Світ отримав чіткий сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності", - заявив він.

Зазначимо, що історія вже має приклади, коли МКС визнавав злочинними дії лідерів держав. Як приклад можна навести розслідування президента Судану у 1989-2019 роках. Омара аль-Башира, звинуваченого у військових злочинах та етнічних чистках.

"Після перевороту в Судані зараз серйозно розглядається питання про те, щоб видати колишнього президента Судану Міжнародному кримінальному суду", – заявив кандидат юридичних наук, доцент Києво-Могилянської академії, юридичний директор Truth Hounds Дмитро Коваль.

А ось як відреагував на ордер з арешту Путіна найвідоміший журналіст Олександр Невзоров, який з початком вторгнення російських окупантів в Україну зрікся Росії та прийняв українське громадянство:

"Справедливість - дуже таки сильна штука. Найпотужніша. Хоча до розплати справжньої, до справжньої петлі ще далеко, хоча це просто "ордер" - зараз мільйони людей ледве стримують сльози щастя.

Зрозуміло, що відплата для кремлівських психов буде, але сам
" момент", перший виразний знак його початку - діє надпотужно. Бачу навколо європейців. Сльози у них на очах. Виявляється, у кожної людини, навіть далекої від війни, від України та Росії - глибоко захована біла ненависть до кремлівського підонка".

Читайте також:

Навесні Кримський міст звалиться, а Путін озвіріє і вдарить по Україні ракетами: астролог розповів, до чого готуватися

"Людина-невидимка": легендарний американський льотчик-ас на F-16 готовий захищати небо над Україною