Уряд Польщі у вівторок, 14 березня, ухвалив законопроект, що передбачає видачу іпотечних кредитів під 2% річних. Такі кредити також будуть доступні для іноземців, які підтвердять свою кредитоспроможність.
Як повідомляє Yavp.pl , такі кредити видаватимуться в рамках окремої урядової програми «Безпечний кредит 2%».
Очікується, що завдяки їй кредити на купівлю житла для населення стануть дешевшими та доступнішими.
Схвалений урядом законопроект передбачає, що іпотечна кредитна програма «Безпечний кредит 2%» має стартувати у Польщі з 1 липня 2023 року.

Основні умови програми:

Програма буде направлена ​​для осіб у віці максимально 45 років, які ніколи не мали свого житла в Польщі, у тому числі співвласником (або кооперативного права на житло). Якщо йдеться про подружжя, то ці умови має виконати хоча б один із них.
Протягом 10 років держава доплачуватиме банкам за іпотечний кредит, щоб процентна ставка для того, хто його отримав, становила всього 2% (держава доплачуватиме різницю між фіксованою банківською ставкою за кредитом і двовідсотковою ставкою). При цьому щомісячний платіж за кредитом протягом 10 років буде постійним.
Максимальна сума іпотечного кредиту, який надаватиметься в рамках програми, – 500 тис. злотих для однієї людини, а для сімей – 600 тис. зл.
Максимальний внесок того, хто захоче стати учасником програми, становитиме 200 тисяч злотих.
Житло, яке купуватиметься за програмою «Безпечний кредит 2%», може бути як з первинного, так і з вторинного ринку.
Квартира (будинок) має бути куплена виключно для проживання в ній, а не в інвестиційних цілях. Потрібно буде підписати обов'язкову декларацію (з повними правовими наслідками), що квартира, яку учасник програми придбає під 2% річних, буде основним місцем його проживання (або всієї його родини).
Прем'єр-міністр Матеуш Моравецки навів приклад, як виглядатиме щомісячний платіж за розміром кредиту в 320 тис. злотих у рамках програми під 2%. Нині у разі звичайних кредитів щомісячний внесок із таким зобов'язанням становить 3322 злотих, а за новою урядовою програмою буде 1825 злотих.
Моравецкій також повідомив, що програма «Безпечний кредит 2%» буде доступна до 2027 року, проте не виключено, що потім її можуть продовжити.
Затверджений урядом законопроект, який передбачає видачу іпотечних кредитів під 2% річних, тепер потрапить на розгляд Сейму, а пізніше Сенату.