Нещодавно міністерство сільського та лісового господарства Туреччини встановило обмеження на експорт помідорів, що призведе до підвищення ціни на цей продукт в Україні до 200 гривень за кілограм.

Докладніше про це інформує biz.today.ua, посилаючись на заяву президента Асоціації овочів та фруктів Тараса Баштанника та на керівника проєкт "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Олександра Хорева.

Оскільки 90% томатів, які реалізуються на українських ринках, імпортовані з Туреччини, заповнити цю нішу на ринку за рахунок інших постачальників не так просто, і обмеження їхнього експорту може призвести до підвищення цін на 50-70%. Не зможуть запобігти дефіциту і власним виробникам, бо війна, дороге пальне та погодні умови ускладнюють їхній бізнес і унеможливлюють швидке наповнення ринків українською продукцією.

Вартість українських томатів значно вища за імпортовані з Туреччини, і навесні на ринку зазвичай превалюють саме іноземні помідори. У разі обмеження їхнього експорту і дефіциту товару можливе зменшення попиту томати.

Тарас Баштанник вважає, що швидко змінити ситуацію малоймовірно, оскільки налагодити імпорт продукції з іншої країни в таких масштабах та в стислий термін складно. У майбутньому можливі постачання томатів з Іспанії чи навіть із Марокко, але й тут є свої складнощі.

Читайте також: