Ніхто не заперечуватиме, що голубці це повністю гармонійне блюдо, оскільки воно чудово поєднує в собі овочі, крупу і м'ясо, а готується у великій кількості сметанно-томатного соусу. Разом з тим на Поділля додати до всього цього пишноти свинячі ребра, щоб отримати більш насичений смак, ніж при використанні чистого м'яса.

Так, відомий в Україні шеф-кухар Євген Клопотенко познайомився з пані Оксаною з Вінницької області, яка презентувала йому святкову страву Поділля "голубці часів королеви Бони".

Жінка дізналася рецепт таких цікавих голубців від бабусі з села Чемериси-Барські, що на Поділлі. Вважається, що саме з тих місцин італійська принцеса й потому польська королева Бона Сфорца у 1532 році оглядалася навкруги та вирішила заснувати місто Бар, на честь свого рідного італійського Барі. Та місцева кухня видалася Боні надто важкою, бо начебто сама королева дотримувалась дієти, схожої на середземноморську. Та вона не розгубилася і переробила традиційні страви на свій манір. Так Бона створила власний рецепт голубців, які готувалися у глиняному глечику в печі.

Інгредієнти:

  • 1 качан квашеної капусти;
Духовку потрібно розігріти до температури 180 градусів.
Далі нарізаємо 1,2 кг свинячих ребер на сегменти так, аби вони були довжиною приблизно 10 см і завтовшки десь 3-4 см.
Солимо і перчимо їх з усіх сторін. Далі свинячі ребра потрібно обваляти в сухому пшоні - знадобиться приблизно 200 г.
Кожен сегмент загортаємо в окремий листок квашеної капусти. Ще кількома листками вистеляємо дно форми для запікання.
Викладаємо всі голубці у форму зверху на капустяне листя. Заливаємо водою так, щоб вона покривала голубці майже повністю. Далі додаємо дрібку солі та накриваємо форму фольгою.