Сьогодні, 12 березня, в православному календарі день пам’яті святого Прокопія Декаполіта. Палестинський монах VIII століття, сповідник, борець з іконоборством, святий, який все своє життя присвятив служінню Господу.

В народі 12 березня називали "Прокопій Перезимник". Цього дня було прийнято виходити на полювання на дичину або йшли на рибалку — вірили, що буде гарне полювання чи улов. Разом з тим вважалося, що коли заєць перебіжит дорогу мисливцеві, то в чоловіка буде невдалий день.

За часів Київської Русі в цей день перед відправкою в дорогу перевіряли і "слухали" дорогу. Для цього проходили трохи пішки і перевіряли, чи не занадто м'яка земля і чи не капає вода з дахів. Якщо підозрювали, що скоро буде відлига і річки розіллються, то в дорогу було вирушати небезпечно.

12 березня вважається дуже вдалим днем для посівних робіт, висаджування рослин в теплицю і на розсаду. А якщо три дні поспіль не було морозів, то можна вже сіяти насіння на городі.

Що сьогодні не можна робити

У день Прокопа, за давніми повір'ями, двері будинку повинні бути відкритими для гостей і рідних. Не можна в цю дату відмовлятися впускати людини, якщо він прийшов в гості. Також не можна відмовляти друзям і рідним у допомозі.

Не рекомендується 12 березня вирушати у далеку дорогу. Якщо у вас є така можливість, краще відкласти поїздку на інший день. Однак, якщо ви відчуваєте, що на душі у вас легко, можна спробувати. Заборонено їсти м'ясо, рибу, молочні продукти, яйця, тому що триває Великий піст.

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • якщо на вербі з'явилися перші листочки, то вже можна сіяти ранні овочі та зелень;
  • на вербі розпустилися бруньки — буде багатий урожай.
  • Вівці голосно і часто блеють - до погіршення погоди.
  • Проліски розпустилися - пора орати землю.
  • Якщо день випадає на молодика, то можна садити ягідні чагарники - буде хороший урожай. Якщо дата випадає на повний місяць, то можна садити фруктові і горіхові дерева.
  • Якщо день безхмарний і сонце сильно гріє, то березень буде теплим.

Читайте також:

До хати прийде біда: які речі не можна класти на ліжко у спальні

Кадирова та ватажка "вагнерівців" Пригожина скоро може не стати: Фейгін розповів, чого чекати

Це істерика: кремлівська пропагандистка Сімоньян вже загрожує ракетним ударом по Тбілісі