Незважаючи на війну, українці продовжують отримувати пенсії та інші соцвиплати. Так, 1 березня в Україні відбулася індексація пенсійних виплат .

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, середній розмір пенсії досягне показника у п'ять тисяч гривень. Точний розмір березневої індексації становить 19,7%, пише Укрінформ.

«Підвищення пенсії відбудеться для 10,5 мільйонів пенсіонерів. Вперше розмір середньої пенсії перетне позначку п'ять тисяч гривень, тоді як сьогодні це 4,6 тисячі гривень», – сказав Шмігаль.

За словами прем'єр-міністра, мінімальна сума, на яку збільшаться виплати для пенсіонерів, дорівнює 100 грн. Він пояснив, що всі доплати за віком будуть збережені, хоч і не підлягають індексації.

Глава Кабміну наголосив, що у 2023 році законодавством не було передбачено індексацію пенсійних виплат. І рішення щодо її проведення є важливим елементом соціальної відповідальності уряду.

«Так само, як і минулого року, коли розпочалася повномасштабна агресія, цього року ми продовжуємо цю стратегію. Грошей вистачить. Ми затвердили бюджет Пенсійного фонду України, цього року він є самодостатнім і за нашими розрахунками надходжень вистачить, у тому числі для покриття індексації», – резюмував він.

До слова, індексація пенсій в Україні у 2023 році буде проведена за рахунок коштів із двох джерел. Про це повідомила заступник міністра соцполітики Дарія Марчак. Вона зазначила, що одну частину коштів буде взято із власних надходжень ПФУ від Єдиного соціального внеску, а другою стане трансферт із держбюджету до Пенсійного фонду.

Читайте також:

Водіїв попередили: потрібно сплатити податки за машини. Скільки візьмуть

Найкраще не працювати: церковне свято 8 березня. Що не можна робити у цей день

Чому у селах доведеться платити більше за доставку газу. Що потрібно знати